Svenska Bandyförbundet driver bandyhallsfrågan på RFs anläggningsträff
I veckan hölls Riksidrottsförbundets (RF) anläggningsträff i Stockholm, där omkring 70 deltagare från 40 specialidrottsförbund deltog. Träffen syftade till att diskutera idrottens villkor och utmaningar kopplat till anläggningar och idrottsmiljöer. Svenska Bandyförbundet var på plats för att driva frågan om fortsatt utveckling och byggande av bandyhallar.
Idrottens anläggningsutmaningar
Under träffen informerade RF om nuläget och kommande satsningar, samtidigt som man lyssnade in förbundens tankar om det gemensamma arbetet kring anläggningsfrågan. Diskussionerna lyfte frågor som: Hur möter vi våra anläggningsutmaningar? Vad kan idrottsrörelsen göra för att skapa bättre förutsättningar? Hur kan vi samarbeta med kommuner för att lösa dessa frågor?
Svenska Bandyförbundet samarbetade i grupp med kollegor från Ishockeyförbundet och Curlingförbundet inom issporternas kluster, där även Konståkningsförbundet ingår.
Bandyförbundet riktar fokus
– Idrottsanläggningar är viktiga mötesplatser som skapar integration, kamratskap och trygghet. För att fylla sin funktion måste de vara tillgängliga och placeras nära de som ska använda dem, säger Lasse Nordström, ordförande i Svenska Bandyförbundets anläggningskommitté, som deltog på träffen.
Han lyfte också vikten av långsiktiga ekonomiska perspektiv:
– Många kommuner har en ansträngd ekonomi och svårt att prioritera mellan olika behov. Men en investering i idrottsanläggningar är en investering i folkhälsan, vilket på sikt kan minska vårdkostnaderna. Nya tekniker gör det också möjligt att driva anläggningar mer energieffektivt, vilket kan sänka driftskostnaderna.
Stort behov av upprustning
Även om Sverige har en god tillgång på idrottsanläggningar jämfört med många andra länder, är många byggda på 60- och 70-talen och i behov av renovering. För issporter är det särskilt viktigt att byta ut äldre kylanläggningar mot mer hållbara lösningar. Effektivare nyttjande av istider diskuterades också.
RF:s distriktsförbund kartlägger nu nuläget i kommunerna och arbetar för att stärka dialogen med beslutsfattare. Här ser Bandyförbundet en möjlighet att utöka samarbetet mellan specialidrottsförbunden för att hitta gemensamma lösningar.