Värdegrund

En bandyfamilj som rymmer bredd och elit

Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Laganda

Gemenskap och glädje är vägen till framgång inom alla idrotter. I bandyn är laget alltid större än jaget. Laganda inom bandy står för inkluderande - alla är välkomna och alla har en roll att fylla.

Schysst

Schysst är kanske det bästa man kan vara. Det står för respekt och att man uppträder på ett korrekt sätt. Bandy är en sport där man låter lirare får vara lirare och där publiken sällan bråkar och där man ofta har en kompis eller flera i det lag man möter.

Från de första skären i "skridskokul” till segeryran efter ett VM-guld är resan lång. Svensk bandy ska aktivt jobba för att förutsättningarna på resan ska vara schyssta – för alla som väljer att kliva på. Om drömmarna förändras på vägen strävar vi för att gemenskapen ska få våra lirare att stanna. Oavsett om det handlar om en satsning mot eliten eller för glädjen att spela med sina vänner i en lägre division.

Både och

Det kan vara lätt att säga att ”både och” är lika viktigt. Därför är det viktigt för oss att poängtera det och att aktivt jobba med att det ska genomsyra all verksamhet under svensk bandys paraply. Det är därför det är en viktig rubrik i vår värdegrund.

”Vissa delar av vår strävan efter ”både och” är enkla. Vi spelar bandy både inomhus och utomhus, vi spelar i både norr och söder, på landsbygden och i storstäder. Våra rötter finns i en stolt historia och vi tror på en spännande framtid. Men vi tror också på att tjejer och killar ska ha samma förutsättningar, att du ska få vara dig själv i alla avseenden. Både du och jag har en plats i svensk bandy. Då blir det självklart att bredd och elit är lika viktigt att satsa på. För vi tror att motsatsen till ”både och” är likformighet.”

Svensk bandy står också för:

Tradition
SM-finalerna, med en avgörande match, och annandagsbandyn har anor sedan tidigt 1900-tal. Det är folkfester som drar publik även utanför bandyns gränser.

Framtid
Bandyn är på frammarsch, fler tjejer spelar och förutsättningarna för att fler ska kunna spela längre ökar – vem du än är och varifrån du än kommer.

Från skridskokul till VM-guld
Ett leende från någon som precis lärt sig åka skridskor är lika värdefullt som jublet från någon som precis vunnit VM.

UNICEF
Vi är medlemmar i UNICEF Sverige och med det bidrar vi aktivt till att stärka barns rättigheter i världen. Ett unikt ställningstagande som specialidrottsförbund!

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer