Arenabyggen visar vägen framåt
Det byggs nya bandyhallar i olika delar av landet och även flera befintliga hallar renoveras och rustas upp till kommande spel och säsonger. I enlighet med Svenska bandyförbundets övergripande strategidokument Strategi 2025 så närmar sig nu målet 25 nya bandyhallar till år 2025. Inför förra säsongen uppdaterade till exempel IK Heros i Smedjebacken sin konstfrusna anläggning. Den här sommaren är uppdateringar nära förestående på tre orter till. Det handlar om klubbarna Grängesberg BK, Västanfors IF och Köpings IS.
Ny kyla i Grängesberg BK
Vi blev nyfikna på hur arbetet fortskrider och hur klubbarna ser på framtiden i sin bygd. Därför tog vi oss på en resa till de aktuella orterna för att kika närmare på renovering, byggen, förberedelser och resultat. Fösta stoppet på resan till hallarna som nu får en uppfräschning görs i Grängesberg där Kent Engström är ordförande i Grängesbergs Bandyklubb. Klubbens nuvarande kylanläggning invigdes säsongen 1990–1991 och den har fungerat bra fram till förra året då den började krångla.
– Ludvika kommun är positiva och flyttar just nu över ansvaret på anläggningen till kommunens Fastighetsbolag LKFAB som ju har kunskapen att driva och underhålla fastigheter, säger Kent Engström till Svenska Bandyförbundet. Utvecklingen är mycket positiv även om det inte är riktigt, riktigt klart. Vi väntar bland annat på det slutgiltiga beslutet så att vi kan sätta i gång och projektet kan startas upp. Målsättning med den nya kylanläggningen är att den ska vara i drift innan seriestarten 2021, fortsätter Kent Engström.
– När det kommer till detaljerna så har vi bestämt att vi behåller bädden med gummislangar samt maskinhuset. Förändringen sker inne i huset där maskinparken rivs och byts ut. Av miljöskäl lämnar vi ammoniak för CO2. Anläggningen blir också effektivare ur energisynpunkt, säger Kent Engström.
I övrigt beskriver han en positiv utveckling inom Grängesberg BK’s verksamhet. Hela 130 barn deltog till exempel i Skridskokul, en hög siffra för en liten ort som Grängesberg som dessutom gör en nysatsning på tjej- och dambandy inför kommande säsong.
Vi lämnar Grängesberg och åker vidare på vår färd som nu tar oss till IK Heros i Smedjebacken i Dalarna. På hemmaarenan Herosvallen orkade inte kylaggregatet längre och lade helt sonika av. Genom bidrag från RF/SISU och ett lån hos kommunen fick IK Heros ihop 400 000 kronor. Kommunen gick sedan in med en lika stor summa och samarbetet med att renovera den konstfrusna banan kunde starta sommaren 2020. Lagom till säsongsstarten under senhösten var allt klart.
– Samarbetet med kommunen är rena bingon för oss. Det har fungerat mycket bra och de förstår hur viktigt det är med en fungerande is-arena för Smedjebacken. Vi har också haft stor nytta av Svenska Bandyförbundets kunskap och erfarenhet kring anläggningar, säger Stig Persson, en av flera eldsjälar i den anrika bandyklubben IK Heros.
Kommunen sköter anläggningen på dagtid samtidigt som föreningssamverkan drar sitt strå till stacken och tar hand om spolning och arenaskötsel under kvällstid.
– Vi har nyligen bildat en kommitté med bandyhall som slutgiltigt mål så vi hoppas att det ska bli en bandyhall i Smedjebacken i framtiden. En enkel hall som tar fasta på ekonomi när det gäller drift, energi och miljö, säger en hoppfull Stig Persson i IK Heros.
Lång väntan i Köping
I Köping, som är vårt nästa stopp, råder också en hoppfull stämning. Detta trots att Köpings kommun 2015 tog beslutet att inte investera i den konstfrusna anläggningen Kristinelunds IP, vilket var ett hårt slag för bandyklubben Köpings IS.
– För tre år sedan startade vi en dialog med kommunen med målet att kunna ändra på beslutet, säger klubbens ordförande Johan Karlsson. Det fördes en konstruktiv diskussion och för ett år sedan togs beslutet bort och möjligheten till investeringar blev aktuell. Fortfarande har dock inget formellt beslut fattats om investering i nytt kylaggregat men eftersom det pågår en upphandling som ser ut att bli en helentreprenad verkar det lovande, säger Johan Karlsson.
Under tiden har ungdomsverksamheten vuxit med Bandykul och Skridskokul och idag har klubben omkring 120 ungdomar i fem ungdomslag, utöver A-laget i Division 1 Östra. Man ville med olika satsningar visa kommunen att intresset för skridskor och bandy lever i Köping, en stad med 25 000 invånare men med bara en isyta i en enda hall.
– Det är för lite nu när vintrarna blir varmare. Att åka skridskor blev mycket populärt den gångna vintern så det finns onekligen en opinion för att bandyn ska utvecklas. Om allt går vägen är det nya kylaggregatet i bruk till årsskiftet, avslutar Johan Karlsson.
Sista stoppen på resan blir i Västanfors i Fagersta. Klubbens ordförande Madde Murray och hennes kollegor har hållit tummarna för att Fagersta kommun skulle fatta beslutet att investera i en ny kylanläggning på anrika Västanfors IP vilket de också gjorde.
Arenan blev, med ideella krafter, konstfrusen 1973 vilket är nästan 50 år sedan och nu är kylanläggningen sliten. Efter kommunens ja var tanken att Västanfors IP skulle användas för både bandy och fotboll. Man hade planer att lägga konstgräs ovanpå kylslangarna men det blev inte så eftersom säsongerna numera överlappar varandra. Tidsplanen är nu att kylaggregaten anländer i början av juli och i slutet av augusti ska markarbetet vara klart och man räknar med att anläggningen ska vara helt klar den 20 oktober.
– Det är absolut nödvändigt för verksamheten. Bandyskolan har lika många flickor som pojkar och är mycket populär. Vi har P 10, två tjejlag och ett samarbete med Grängesberg för P 16 samt A-lag, säger Madde Murray. Vi mindre klubbar med färre spelare ser ett stort värde i att jobba flexibelt över klubbgränserna. Det gagnar oss alla. Om sporten ska ha utvecklingsmöjligheter måste vi inse: ingen bredd, ingen elit. Vi ser fram mot en spännande bandysäsong med en stabil grund för is på Västanfors IP, avslutar Madde Murray, ordförande i Västanfors IF.
---
Text: Lasse Nordström och Therése Eriksson