Nästa bandyhall snart klar - Isstadion i Åby blir den 21 hallen i Sverige
Svenska Bandyförbundets anläggningskommitté samlades under fredagen i Mölndal för att fortsätta arbetet med hall- och anläggningsfrågor kopplat till Strategi 2025. Målet är 25 bandyhallar till år 2025. Just nu finns det 20 hallar och det pågår ytterligare 13 hallprojekt utöver de befintliga. Dagen avslutades med ett studiebesök på bandybanan i Åby som beräknas stå klar i december 2023.
Sverige är unikt i det avseende att det just nu finns 20 bandyhallar runt om i landet. Utöver de 20 pågår hela 13 projekt som kommit olika långt på vägen mot färdig hall. Detta kan jämföras med till exempel Norge som har en inomhushall.
I dagsläget går det att bygga hallar med stora energivinster. Det är bland annat hallarna i Katrineholm och Söderhamn utmärkta exempel på. I Katrineholm genererade den tidigare utomhusanläggningen is i cirka fyra månader. Men med den nya bandyhallens energisystem kan klubben ha is året runt till lägre energikostnad. De har byggt en ”kylbox” och slipper påverkan av yttre faktorer, vind, sol, regn med mera. All värme som flyttas bort ifrån hallen återvinns och distribueras till områdets alla byggnader där det finns värmebehov. Finns det därefter fortfarande värme kvar så distribueras det vidare till ett geoenergilager, ifrån vilket man kan hämta vid behov. Bara i november och december 2020 gick det åt cirka 40 procent mindre el för att göra is i hallen jämfört med att göra is utomhus, under motsvarande period utomhus året innan.
Två nya bandyhallar på gång i Göteborgsområdet
Göteborgsområdet är på god väg att bli halItätt. Den hall som färdigställdes senast är Ishallen i Ruddalen i Göteborg, hemarena för SK Höjden. Där spelades bland annat P17- och P19-VM i januari samt Junior- och Ungdomsfinalerna i mars. Näst på tur står ishallen i Åby i Mölndal och därefter ishallen i Kungälv.
– Det är en fantastiskt positiv utveckling vilket kommer att innebära mycket positiva effekter för bandysporten i västra Sverige. Det kommer att skapa förutsättning för barn och ungdomar att kunna åka skridskor och utöva bandy på ett helt nytt sätt, säger anläggningskommitténs ordförande Seppo Vaihela.
– Vi är tacksamma för att kommunerna är med och investerar i bandyn, vilket bland annat innebär att fler barn och ungdomar kommer i rörelse, avslutar Seppo Vaihela.
Åby-hallen ett steg närmare målet
Under dagen åkte kommittén till Åby för att titta på hallbygget som pågår där. Den nybyggda ishallen kommer att ha omklädningsrum, café-del, kanslilokal och skridskouthyrning och beräknas vara klar i slutet av året.
– Hallen är ett jättelyft för framför allt föreningarna men även för skolverksamheten och allmänheten som nyttjar det här. I Göteborg har vi ju fler regndagar än torra dagar på vinterhalvåret så att det kommer ju bli andra möjligheter för alla här, säger Ludwig Nöjd, projektledare på fastighetsavdelningen på Mölndals Stad.
– Vad gäller energiförsörjningen så har vi en befintlig hockey-hall här borta och vi har befintliga kylaggregat till den som vi värmeväxlar. Överskottsenergin går till det nybyggda badhuset (precis bredvid bandyhallen red.anm.) så där tar vi tillvara på den värmen. Sen kylaggregaten för isstadion det är befintliga aggregat där det redan sitter en värmeåtervinning på, som man då nyttjar varmvattnet i ishallen med och drar nytta av den energin där. Värmeslingorna under plattan där tar man energi från kylaggregaten också. Och så blir det solceller på taket! avslutar Ludwig Nöjd.