Innovativa idéer och kunskapsutbyte på Arenadagen 2022
Över 90 deltagare samlades i Örebro den 23 november på Svenska Bandyförbundets ”Arenadag 2022 – bygg för framtiden”. Arenadagen är en informations- och inspirationsdag kring processer och byggandet av inomhushallar för bandy. Deltagare var representanter från föreningar, samverkanspartners, kommuner, beslutsfattare med flera som genom olika föredragshållare gjorde en teoretisk resa från idé till färdig hall. Arenadagen arrangerades av Svenska Bandyförbundets anläggningskommitté.
Att bygga och driva funktionella, energi- och kostnadseffektiva bandyarenor är en av de viktigaste uppgifterna som Svenska Bandyförbundet arbetar med tillsammans med föreningar och kommuner. Klimatförändringarna och de höga energipriserna ställer hårda krav på sporten och då gäller det att tänka smart kring hur isytor och hallar kan anläggas och hållas i gång. Arenadagen 2022 präglades av innovativa idéer och en framtidstro på inomhushallar, isytor och bandy i stort. Svenska Bandyförbundets mål när det kommer till hallbyggnation är att det ska finnas 20 bandyhallar innan år 2025. Idag finns 19 färdiga hallar, fyra är under uppbyggnad och närmare tio hallprojekt är i startgroparna.
En av talarna under dagen var anläggningskommittens Py Börjesson. Hon har bland annat varit idrottsborgarråd i Stockholm Stad samt ordförande i Hammarby bandy under ett antal år. Py Börjesson lotsade och tipsade deltagarna om vilka vägar man kan ta när man startar processen gentemot kommuner och politiker. Hon poängterade vikten av att ha ett tydligt gemensamt mål och att hålla fast vid det målet över tid och att följa processen under hela resan, från idé till färdig byggnad.
Välkomnande och tillgängliga miljöer
En annan föredragshållare under dagen var Nils Simonsson som pratade om vikten av noggrann eftertanke innan man börjar med konstruktionen. Nils Simonsson är arkitekt på Arkitektgruppen Gävle (som ingår i partnernätverket Arenapartner) och han berättade om hur centralt det är med inbjudande och tillgängliga miljöer för alla tänkbara besökare. Vid ett planerat hallbygge behöver man även tänka på och planera för föräldrar, supportrar, medföljare, publik, funktionärer med flera. Han visade hur man kan dela av isytorna för att lättare låta bandyns ungdomsgrupper och även andra sporter vara på isen och nyttja den samtidigt. Även säkerhetsaspekten togs upp, det vill säga hur man separerar ytor så att till exempel hemma- och bortasupportrar tar sig till sin del av läktaren utan att i vissa fall behöva passera varandra och att ismaskinerna kan åka utan att korsa ett publikflöde.
Helhetsgrepp på hallprojekt
Under dagen avhandlades även frågor och information kring belysning, isvård, elmarknaden, utebanor och en genomgång av Magnus Rostedt på Katrineholms kommun om hur Backavallen och Kronfågel Isarena i Katrineholm är byggd och drivs. Arenan är en energieffektiv anläggning som bland annat förser kringliggande byggnader med värme och som dessutom kostar mindre i drift nu när isen ligger året om, jämfört med tidigare när isen var uppe fyra månader om året.
Svenska Bandyförbundets anläggningskommitté finns för dig som behöver råd, stöttning och strategi för ett kommande hallprojekt.
Har du frågor och funderingar? Hör av dig till lars.wennerholm@svenskbandy.se - ansvarig för anläggningsfrågor på Svenska Bandyförbundet.