Fd statsminister Magdalena Andersson (s) hyllar jämställdheten inom bandyn

Före detta statsministern och socialdemokraternas ordförande Magdalena Andersson träffade det svenska damlandslaget i bandy över en lunch i tisdags i Växjö, där de samtalade om jämställdhet, världsläget och peppade inför det unika dubbelvärldsmästerskapet som pågår just nu.

Under tisdagen träffade Magdalena Andersson den svenska damtruppen på spelarhotellet i Växjö för att, efter en stunds mingel, äta lunch tillsammans.

Under träffen pratade man bland annat om det rådande världsläget och Rysslands frånvaro från de internationella mästerskapen och jämställdhet inom idrott i allmänhet och bandy i synnerhet.

Berätta, vad pratade ni mer om?

- Hur viktigt det är med idrott som central folkrörelse i Sverige, som betyder så mycket för så många ungdomar. Och det bygger gemenskap och engagerar såklart många föräldrar, säger Magdalena Andersson.

Det visar sig också under samtalet att Andersson har ett ganska speciellt personligt förhållande till just bandy.

- Ja, jag tittade på bandy till och från när jag växte upp med min pappa. Och det är faktiskt så att jag föddes efter att min mamma hade stått en hel bandymatch. Då blev det dags för mig att komma ut. Så jag blev väl sugen på att komma ut då när det var dags för bandy, säger Magdalena Andersson och skrattar.

Bandy förebild för andra sporter

VM i Växjö/Åby 2023 är helt unikt och historiskt då både dam- och herr-VM avgörs samtidigt. Jämställdheten inom bandyn var ett av samtalsämnena under den gemensamma lunchen.

- Det är en förebild för andra sporter. Men också att det är lika ersättning för dam och herr, så är det inte i alla sporter. Här har man nåt att lära sig av, avslutar Magdalena Andersson.

Efter lunchen åkte Magdalena Andersson den drygt 20 minuter långa bilresan ut till bandybanan i Åby för att titta på herrarnas premiärmatch mot Norge. Innan avfärd mot arenan fick Andersson bland annat ta emot en signerad landslagströja, mössa och halsduk ur den officiella landslagskollektionen vilka hon bar under vistelsen i arenan.

Intervju: Martin Gustafsson

Turnering- och eventkalender

2024

Januari

19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

19-21 januari P19-VM, Norge

19-21 januari 3-nationsturnering, herrar, Karlstad

26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

Februari

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm


SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer