Foto: Gert Holmér

Stabil VM-premiärseger för damerna - trots nerver

Det svenska damlandslaget klev in i VM-turneringen på hemmaplan i Åby/Växjö under onsdagskvällen och trots vissa nerver så blev det tillslut en klar 5-0-seger mot USA.

Efter att ha vunnit VM-guld i samma arena så sent som i fjol var det under onsdagskvällen dags för det svenska damlandslaget att äntra en ny VM-turnering i Eriksson Arena, Åby, och det som storfavoriter. På andra sidan stod ett heltaggat USA, men trots att det normalt sett skiljer mycket mellan länderna så stretade amerikanskorna emot bra. Två Ida Friman-mål och en kasse signerad Tilda Ström senare så ledde Sverige ändå med 3-0 i halvtid.

– Det är nog lite nerver. Det är första matchen med ett nytt lag. Vi har inte spelat tillsammans sådär jättemycket. Det är en process det här också. Jag tror att det bara kommer att bli bättre och bättre och att alla kommer höja sig, säger tvåmålsskytten Ida Friman.

I den andra halvleken fortsatte svenskorna att se till att ingenting hotade Isabelle Larsson i det blågula målet och framåt fick Tilda Ström näta ytterligare en gång och dessutom tog sig lagkapten Linnea Larsson även hon in i målprotokollet.

– Det är en kul match. Det är skönt att det är igång nu. Det blir lite rivstart sådär med lite nerver och så, men det är kul att vara igång, säger Ida Friman innan hon hyllar den svenska publiken på läktarna.

– Det är bra tryck på läktarna och det hörs verkligen, så det är kul, säger hon med ett brett leende.

Nästa uppgift för de regerande världsmästarinnorna blir torsdagskvällens möte med Finland. Ett Finland som tidigare under onsdagen spelade 1-1 mot USA.

– Det ska bli kul. Det är på det direkt liksom. Nu vill man spela mer bara, flinar Ida Friman.

Matchfakta: USA - Sverige (D)

Mål: 0-1 3’ Ida Friman (Moa Friman), 0-2 19’ Tilda Ström (Emma Ahlander), 0-3 21’ Ida Friman (Moa Friman), 0-4 43’ Linnea Larsson (Sanna Gustafsson), 0-5 45’ Tilda Ström (Emma Ahlander),

Hörnor: USA: 1 (0) SWE: 13 (0)

Utvisningar: USA: - SWE: -

Publik: 302 personer, Eriksson Arena, Åby

Domare: Ida Salomonsson (HD), Elisabeth Hansson, Hanna Hansson (AD)

Läs mer om mästerskapet, se spelschema och köp biljetter på den officiella VM-hemsidan >>

Se hela intervjun med Ida Friman nedan:

Foto: Gert Holmér

Text & video: Martin Gustafsson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer