Foto: Gert Holmér

Svensk drömstart på VM - sex VM-debutanter målskyttar

Det svenska herrlandslaget fick en planenlig drömstart på hemma-VM i Åby/Växjö under tisdagen då Norge besegrades med hela 16-2.

Fyra år efter det senaste världsmästerskapet för herrar var det under tisdagen äntligen dags för de blågula att kliva in i hetluften igen och en, till stora delar, ny svensk trupp gjorde det med besked. Hela elva svenska VM-debutanter fanns med i förbundskapten Mattias Sjöholms matchtrupp till premiären mot Norge, men det var en mer erfaren VM-spelare som öppnade målskyttet.

Redan i den fjärde matchminuten kunde nämligen Bollnässtjärnan Erik Pettersson sätta 1-0 till Sverige, men därefter var det debutanternas tur att skina. Dennis Henriksen, Martin Landström, Martin Karlsson, Oscar Vikblad och Albin Airisniemi hann alla näta för första gången i VM-sammanhang innan den första halvleken var till ända och med en 10-0-ledning med sig in i pausvilan var matchen förstås redan avgjord.

I den andra halvleken höjde sig Norge visserligen spelmässigt, och fick även göra två tröstmål, men den svenska beslutsamheten var det som präglade matchen mest. Sista ordet fick tillslut en sjätte VM-debutant då Villa-stjärnan Joel Broberg fick fastställa slutresultatet till 16-2 i den 91:a matchminuten.

– Vi går ut med mycket energi och är ganska sugna och bestämda i första halvlek och rinner ifrån rejält. Jag tycker Norge lyfter sig i andra halvlek, men överlag tycker jag att vi gör en bra insats, säger tvåmålsskytten Martin Landström.

– Det är otroligt kul att det spelas VM igen och speciellt här med såhär fina förutsättningar. Det är bara att njuta och försöka visa upp en så bra produkt som möjligt. Vi är väldigt glada över att det spelas.

Härnäst för svensk del väntar match mot USA under onsdagen. Ett USA som fick en tuff start på sin VM-turnering då de tidigare under tisdagen föll med hela 0-14 mot ett starkt Finland.

– Det kommer nog se ut ungefär likadant som idag. Vi kommer ändå behöva göra bra grejer för att göra mål. Vi behöver, på samma sätt som idag, gå in med ett mindset att vi ska göra de saker vi har bestämt och hålla oss till att vara ödmjuka och generösa. Det blir lite klyschor, men det är ack så viktigt i sådana här matcher där vi vet att vi är lite bättre. Vi får spela ihop oss, garva lite och göra lite mål. Det ger mycket energi, men vi ska göra det på ett bra sätt, säger Landström.

Matchfakta: Norge - Sverige (H)
Mål:
0-1 4' Erik Pettersson (Joel Broberg), 0-2 9' Dennis Henriksen (Christoffer Fagerström), 0-3 11' Martin Landström (Dennis Henriksen), 0-4 14' Martin Karlsson (Erik Pettersson), 0-5 24' Oscar Vikblad (Erik Pettersson), 0-6 28' Oscar Vikblad (Christoffer Edlund), 0-7 37' Martin Landström (Erik Pettersson), 0-8 42' Albin Airisniemi, 0-9 44' Oscar Vikblad (Christoffer Fagerström), 0-10 45+1' Oscar Vikblad (Joel Broberg), 0-11 50' Christoffer Edlund (Joel Broberg), 0-12 61' Christoffer Edlund (Viktor Spångberg), 0-13 70' Christoffer Edlund (straff), 0-14 74' Martin Karlsson (Viktor Spångberg), 1-14 76' Nikolai Rustad Jensen (Fritiof Hagberg), 1-15 78' Oscar Vikblad, 2-15 79' Fredrik Nordby (Tobias Mofjell), 2-16 90+1' Joel Broberg (Dennis Henriksen)
Hörnor: NOR: 2 (0) SWE: 11 (0)
Utvisningar: NOR 3x10 min SWE: 2x10 min 1x5 min
Publik: 163 personer, Eriksson Arena, Åby
Domare: Mats-Olof Gustafsson (HD), Harri Pietiläinen, Tom Nirvanen (AD), Eric Hemmesch (4:e)

Mer om VM-turneringarna i Åby/Växjö, biljetter, spelschema och annat >>

Se hela intervjun med Martin Landström nedan:

Text & video: Martin Gustafsson

Foto: Gert Holmér

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2023

Augusti

September

Oktober

7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

November

December

2024

Januari

Februari
SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer