Foto: Romus Ramström

Dam-VM: Växjö kommun och Åby/Tjureda arrangerar världsmästerskap i mars

Växjö kommun arrangerar Dam-VM 2022 tillsammans med bandyföreningen Åby/Tjureda IF och Svenska Bandyförbundet. Turneringen spelas i Eriksson Arena norr om Växjö den 23-27 mars.

När VM i bandy för damer spelas i Åby i mars är det första gången mästerskapet avgörs på svensk mark sedan 2008. Då spelades turneringen i Borlänge, Grängesberg och Karlsbyheden och då vann Sverige finalen med 5-2 mot Ryssland. Det gjorde Sverige även vid senast VM-turneringen som avgjordes i Oslo, Norge, 2020. Då vann Sverige finalen över Ryssland med 3-1 och är regerande mästare.

– Nu när VM är tillbaka på svensk mark efter många år vill vi verkligen ta chansen att visa vilken toppkvalité svensk dambandy håller. Dessutom är det en suverän möjlighet för svensk bandy och framförallt för flick- och dambandyn i Sverige att visa sina starkaste profiler i full action. Det känns väldigt bra att Växjö och Åby/Tjureda vill ta sig an det här spännande mästerskapet, där Sverige har ett guld att försvara. För mig personligen betyder det mycket att få vara med på ett mästerskap i Småland där jag är ifrån och där även några aktuella spelare för VM är ifrån, säger Hanna Dahlström, biträdande förbundskapten för det svenska damlandslaget.

Stor entusiasm hos arrangörer

Växjö kommun ska nu tillsammans med den allsvenska bandyklubben Åby/Tjureda IF stå för värdskapet för turneringen 2022.

– Det känns mycket roligt att Växjö ännu en gång får chansen att arrangera ett internationellt mästerskap. Vi hälsar världseliten och publiken varmt välkomna till Åby med en av landets nyaste bandyarenor, och till staden Växjö där stadspuls möter natur, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

– Åby/Tjureda är mycket glada att tillsammans med Växjö kommun arrangera VM i bandy för damer. Vi vill att få fler tjejer och kvinnor får upp ögonen för bandy så att vi får en stor bredd i idrotten och att fler aktiverar sig, säger Johan Sigvardsson, ordförande i Åby/Tjureda.

Se presskonferensen i efterhand

Historik dam-vm


Ledarteamet består av:

Förbundskapten: Olle Wiberg

Biträdande förbundskapten: Hanna Dahlström

Team manager: Örjan Stål

Material: Jonny Johansson

Fysioterapeut: Elin Öhgren Goude

Kommunikation, media och analys: Dan Persson

Turnering- och eventkalender

2024

Januari

19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

19-21 januari P19-VM, Norge

19-21 januari 3-nationsturnering, herrar, Karlstad

26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

Februari

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm


SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer