Amanda Bäverhag, domarambassadör Foto: Romus Ramström/privat

Återuppväckt projekt ska ge fler kvinnor möjlighet att prova på att döma bandymatcher

Sedan 2016 pågår ett damdomar-projekt inom Svenska Bandyförbundet med målet att få fler kvinnor att börja döma bandymatcher. Projektet har legat vilade ett tag men under turneringen Nordan Cup, som spelas i Vetlanda den 5 – 7 november 2021, kommer initiativet göra en återstart och ta ny sats, det säger Svenska Bandyförbundets domarambassadör Amanda Bäverhag.

En del i projektet är att engagera dam- och tjejspelare som fortfarande är aktiva för att få dem att testa på att döma.

– Idag är en spelarkarriär inte så lång på damsidan, de flesta slutar att spela när de är mellan 20 och 25 år. Vi vill erbjuda damerna ett alternativ så att de kan ägna sig åt bandy längre än så, genom att de får testa på domarskapet, som är en annan dimension av bandyn, fortsätter Amanda Bäverhag.

Amanda Bäverhag var 16 år när hon själv började döma och menar att det, vid sidan av skolan och den egna spelarkarriären, var ett perfekt extrajobb.

– Jag kom själv in som domare tack vare damdomarprojektet 2016. Jag fick fyra mycket roliga år som domare och en massa upplevelser och resor jag aldrig kommer att glömma, säger Amanda Bäverhag.

– I början såg jag det som ett bra och kul extraknäck vid sidan av bandyspelandet och gymnasiet, då det inte fanns några andra möjligheter att ha ett annat jobb vid sidan om. Jag var ju bortrest minst en dag varje helg för att spela match. Sedan insåg jag vilka möjligheter det fanns som domare! Jag fick tillexempel döma Dam-VM i Kina 2018, ett mästerskap som inte hade varit möjligt för mig att delta i som spelare. Domarskapet hjälpte mig även som spelare i och med att det utvecklar spelförståelsen och skridskoåkningen, säger Amanda Bäverhag.

Möjlighet till utbildning och coachning

Nu är tanken att Amanda Bäverhag och hennes kollegor i Regel- och domarkommittén ska återstarta damdomarprojektet igen och söker därför efter personer som är intresserade av att testa på att döma i samband med Nordan Cup i Vetlanda den 5 till 7 november.

– Känner man sig sugen och är intresserad är det bara att maila mig, säger Amanda Bäverhag. Vi vill göra det lätt för den som vill ta det här steget så vi står dessutom för de flesta av omkostnaderna. Dessutom kommer det finnas utbildade coacher på plats som återkopplar deltagarna så att de ska nå sin fulla potential, avslutar Amanda Bäverhag.

    Turnering- och eventkalender

    2024

    Mars

    15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

    21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

    22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

    2025

    Mars

    25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






    #älskabandy

    Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
    Facebook Instagram

    Sponsorer