Foto: Gert Holmér

Årets utmärkelser 2022/2023

Efter varje säsong delar Svenska Bandyförbundet ut ett stort antal utmärkelser för att hylla personer, insatser och engagemang inom svensk bandy. Här följer en förteckning (uppdateras löpande) över 2022/2023 års utmärkelser.


Årets Domare 2022/2023

Årets Domare går till de som under säsongen visat prov på extraordinära ledaregenskaper och som på ett föredömligt sätt hanterat matcher, spelare och ledare med hjälp av god kommunikation och tydlighet. Det är Föreningen Svensk Elitbandy som tillsammans med Svenska Bandyförbundets Regel- och domarkommitté utser vinnarna.


Foto: Romus Ramström

Juryns motivering:

"Genom ett enträget och gediget arbete från utvecklingsgruppen till att döma SM-final, har Hannah Pettersson denna säsong tagit stora kliv som domare, där hon även tagit en ordinarie plats i Bandyallsvenskan. Nyckelord som stabilitet samt hög lägstanivå är signifikativa för hennes insats där avslutningen för säsongen 2022-2023 kröntes med en VM-final dam."


Foto: Romus Ramström

Juryns motivering:

"En sällan skådad hunger att utvecklas i sitt domarskap har drivit Ludwig Hallqvist till fina framgångar säsongen 2022-2023. Hans nivå har hållit sig stabil över tid med en uppåtgående kurva hela vägen från början av säsongen till slutet. Utöver internationella uppdrag tog han även en plats i SM-finalen herr."


Årets skyttedrottning 2022/2023

Foto: Villa Lidköping BK/ Fabbe & Sören


Årets skyttekung 2022/2023

Foto: Villa Lidköping BK/ Fabbe & Sören
Årets Flick- och Pojkspelare 2022/2023

För att bli Årets Flick- och Pojkspelare 2021/2022 ska spelaren under aktuell säsong ha visat en tydlig utvecklingskurva samt ledaregenskaper som påverkar både spelaren och lagkamrater i en positiv riktning under träning och match. Utmärkelserna utses av förbundskaptenerna för F17-landslaget respektive P17-landslaget.

Årets Flickspelare 2022/2023

Foto: Villa Lidköping BK / Fabbe & Sören

Juryns motivering

"Freja Lööf har under denna säsong visat upp stora bandykvalitéer genom sin kraftfulla skridskoåkning, spelförståelse och öga för mål. Hon hade en betydelsefull roll som kapten under F17-VM i Norge och vägledde laget till ytterligare ett VM-guld. Hon har även varit en stor tillgång i sitt klubblag och dubblerat spel i både F-17 och tagit en plats i damlaget och Elitserien, vilket resulterade i dubbla SM-guld. Vi är övertygade om att hennes driv, inställning och fina ledarskap kommer ge henne en framgångsrik och lång karriär framöver.

Årets Pojkspelare 2022/2023

Foto: Villa Lidköping BK / Fabbe & Sören

Juryns motivering:

"Gustaf Nilsson har under säsongen varit en drivande spelare i sitt klubblag i både P17 och P19 vilket resulterade i ett SM-guld och ett SM-silver. I P17-landslaget var Gustaf lagkapten och med stor pondus ledde han laget både på och utanför isen. Med sitt kraftfulla spel och sitt stora ledarskap var han viktig i landslagets fina spel som gav VM-guld på hemmaplan i Göteborg."


Årets Junior Tjej och Kille 2022/2023

För att bli Årets Junior Tjej och Årets Junior Kille ska spelaren under aktuell säsong ha visat en tydlig utvecklingskurva samt ledaregenskaper som påverkar både spelaren och lagkamrater i en positiv riktning under träning och match. Utmärkelserna utses av förbundskaptenerna för damlandslaget respektive P19-landslaget.

Årets Junior Tjej 2022/2023

Foto: Skirö AIK

Juryns motivering:

”Karla Thuresson har under säsongen vuxit ut till en viktig och bärande spelare för sitt Skirö AIK. En spelare som med sin stora arbetskapacitet, bländande skridskoteknik och fart visat att hon tillhör landets absolut bästa spelare. Karla representerade Sverige och tog sitt första VM guld på seniorsidan när Sverige vann VM finalen i ÅBY tidigare i April. En riktig framtidsspelare”

Årets Junior Kille 2022/2023

Foto: Vetlanda BK

Juryns motivering:

"August Ljung är en orädd spelare som gärna tar den korta vägen till mål och står för fart och teknik. Under säsongen har han vuxit in med sina egenskaper i elitserien och även utvecklat sitt skott vilket gjort honom till ett kraftfullt hot för motståndarna. August har i P19-landslaget visat att han vill vinna och varit noggrann defensivt samtidigt som han varit en matchvinnare för oss offensivt."


Årets Komet 2022/2023

Priset går till den spelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till så kallad "riktig lirare" och att hen uppträder som en stor idrottare både på och utanför planen. Utmärkelserna utses av förbundskaptenerna för U21 Dam respektive U21 Herr.


Årets Komet Herr 2022/2023

Foto: IK Sirius

Juryns motivering:

"Alexander Karlsgren är en spelare som har tagit stora kliv under säsongen och som kan spela på olika positioner. Han har en bra speluppfattning och spelförståelse, en bra passningsklubba och har varit drivande i landslagen som han har representerat. Alexander Karlgren har under säsongen spelat i både U21 Herr, Team 25 och även provat på miljön i A-landslaget."

Årets Komet Dam 2022/2023

Foto: Skirö AIK

Juryns motivering:

"Årets komet, Karla Thuresson, har under denna säsong visat en stor utveckling och har blivit en av Sveriges bästa skridskoåkare. Med spelförståelse, fart, driv och en professionell inställning har hon höjt sig själv och höjer sina medspelare i klubblaget samt är en stor bidragande faktor till klubblagets uppåtkurva. Spelaren kommer ha en ljus framtid inom svensk bandy."


Årets Spelare 2022/2023

Utmärkelsen går till den spelare som under den gångna säsongen utmärkt sig genom att bidra till laganda och lagbygge, sportsliga framgångar samt att vara en förebild inom svensk bandy. Priset utses av en jury.

Årets Spelare Herr 2022/2023

Foto: Bollnäs GIF

Kronprinsessan Margaretas pris till årets kvinnliga bandyspelare

Utmärkelsen går till den spelare som under den gångna säsongen utmärkt sig genom att bidra till laganda och lagbygge, sportsliga framgångar samt att vara en förebild inom svensk bandy. Priset ersätter den tidigare utmärkelsen Årets spelare Dam. Priset utses av en jury.

Kronprinsessan Margaretas pris till årets kvinnliga bandyspelare 2022/2023

Foto: Villa Lidköping BK / Fabbe & Sören
Årets ledare 2022/2023

Dan Hjelm, IFK Rättvik


Årets Eldsjäl 2022/2023

Pär Ringbo, Mölndal Bandy


Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer