Dan Hjelm är Årets Ledare inom svensk bandy 2022/2023

Från att periodvis ha känt sig som bandyns svarta får till hyllad ledare. Nu får 53-årige Dan Hjelm ta emot utmärkelsen Årets Ledare inom svensk bandy. Utmärkelsen delas ut av Svenska Bandyförbundet och har så gjorts sedan 1968.

Dan Hjelm är glad och något överraskad när beskedet kommer om att han har blivit utsedd till Årets Ledare inom svensk bandy 2022/2023. Så överraskad att han faktiskt en kort stund trodde att det var ett skämt. Men det är det inte och nu hyllas han för sina insatser som ledare inom svensk bandy i allmänhet och IFK Rättvik i synnerhet.

Det var fram för allt under 1990-talet som 53-årige Dan Hjelm orsakade både den ena och den andra kontroversen som aktiv bandyspelare. Händelser som satt spår på flera sätt men bland annat på så vis att han under många år upplevt att han varit, som han själv kallar det, bandyns svarta får. Men i och med att han nu tilldelas priset Årets Ledare uppstår en ny känsla och tanke kring hans egen betydelse för sporten.

– Jag har känt mig som bandyns svarta får genom min karriär, och den här utmärkelsen tycker jag visar att det inte längre är så. Utmärkelsen visar att jag har blivit accepterad på ett sätt som jag inte upplevt att jag har varit tidigare. Och det känns ju bra! Jag är jätteglad och stolt över att ha blivit utsedd och framför allt känns det bra för klubben jag har jobbat i och de människor som jobbar lika hårt som jag med att driva bandyn framåt, säger Dan Hjelm.

Rak och tydlig i sitt ledarskap

Det är för hans ledarskap som han får utmärkelsen. Ett ledarskap som präglas av tydlighet, på gott och ont.

– Jag är rak i min kommunikation. Är jag missnöjd så talar jag om det och är jag nöjd talar jag om det. En annan sak jag är bra på är att få med alla på tåget genom att vara öppen och rak. För ska man få folk med sig, och bygga ett starkt lag, måste alla få samma information. Det är min ledarstil och det är den biten jag har jobbat hårdast med. Sen har det kostat några på vägen, men så är det, säger Dan Hjelm.

– Mitt ledarskap bygger också helt och hållet på att jobba med ungdomar. Min och klubbens affärsidé är att se till att skapa en ungdomsdel som fungerar. Utifrån det bygger vi sedan ett dam- och herrlag, det vill säga eliten, fortsätter Hjelm.

– Det som jag lyckats bäst med är att hitta de duktiga ungdomarna som vi har förädlat till att bli elitspelare. I det arbetet har vi har haft en begränsad budget och jag har lagt mycket tid på att leta upp spelare, träffa dem i deras hemmiljö och jag har varit oerhört noga med att hitta spelare som vill träna mycket. Det är sammantaget en formel som funkar för att bli en elitklubb på dam-och herrsidan. Det är min övertygelse. Men jag har inte gjort jobbet själv. Vi är ett antal människor som jobbar och har jobbat för detta, fortsätter Dan Hjelm.

Dan Hjelm får frågan om det finns något ögonblick som han i sin ledarroll minns med extra värme. Jo, det finns det så klart.

– När vi vann över Trollhättan Gripen BK i kvalet till Elitserien under pandemin och det var åtta personer på läktaren. Vi hade ju bestämt oss för att nå Elitserien och det ögonblicket och den känslan som uppstod när vi till slut vann, den kommer att sitta kvar för alltid. Det var fantastiskt! Jag har inte upplevt något som spelare som ens har varit i närheten av den känslan, säger Dan Hjelm.

– Sen åkte vi ur Elitserien igen och när det händer så brukar många lag och klubbar tappa kanske både spelare och ledare som inte orkar ta nya tag, men där har vi byggt en funktionsstark organisation som kunde knyta näven och komma tillbaka. Det är starkt.

Inte klar med bandy än

Dan Hjelm har mycket att säga om bandy, trots att han just nu inte har något officiellt uppdrag i IFK Rättvik, klubben som står honom närmast. Han har för tillfället en rådgivande funktion gentemot klubben, men är tydlig med att han är på väg tillbaka i en mer aktiv roll och att han inte är klar med bandy. Han hyser starka känslor för klubben och människorna som engagerar sig.

– IFK Rättvik har gjort en häftig etableringsresa. Nu är vi en av fyra klubbar som har dam och herr på elitnivå. Jag kan tycka att många klubbar glömmer att bygga underifrån där vi har valt att satsa på ungdomarna. Det vill säga upprätta en långsiktig strategi, precis som vi gjort och där vi har lyckats. Sen kan vi så klart åka ur Elitserien, men långsiktigheten har vi skapat och den finns kvar, säger Dan Hjelm. Och om inte fler jobbar som vi eller på liknande sätt så är risken att det inte kommer fram nya spelare.

– Det är också otroligt häftigt att se hur dambandyn har utvecklas och den kämparanda som finns hos tjejerna. De är under en sådan utveckling så man känner inte igen dem från ett år till nästa. Det är helt osannolikt. Resan med tjejerna och damerna har varit så häftig. Dessutom var vi ju erbjudna en plats i Elitserien Dam i våras men tackade nej. Laget vill spelas sig upp. Det är både starkt och klokt, fortsätter Dan Hjelm.

Nu ska han smälta det faktum att han utsetts till Årets Ledare 2023 inom svensk bandy. Något större firande är inte planerat men känslan som utmärkelsen ingjuter i Dan Hjelm väger upp för det.

– Det känns bra och det här är något som jag kommer att ha med mig och som jag är glad och stolt över att ha uppnått, avslutar Dan Hjelm.

Årets Ledare:

Utmärkelsen utses av en jury bestående av bland annat tidigare Årets Ledare inom svensk bandy och administreras och sammanställs av Bernt Melin.

Kriterium:

En ledare eller tränare som under säsong gjort utmärkande insatser i sin förening eller i det uppdrag som tilldelats personen inom svensk bandy. Personen som tilldelas priset har också genom sin gärning bidragit till att stärka ledarkulturen inom sin organisation och varit en förebild utifrån svenska bandys värdegrund.

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Januari

19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

19-21 januari P19-VM, Norge

19-21 januari 3-nationsturnering, herrar, Karlstad

26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

Februari

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer