Årets utmärkelser 2021/2022

Efter varje säsong delar Svenska Bandyförbundet ut ett stort antal utmärkelser för att hylla personer, insatser och engagemang inom svensk bandy. Här följer en förteckning (uppdateras löpande) över 2021/2022 års utmärkelser.

Årets skyttedrottning 2021/2022
Tilda Ström

Årets skyttekung 2021/2022
Christoffer Edlund


Årets ledare 2021/2022

Johan Sixtensson


Årets Eldsjäl 2021/2022

Johan Svedbom

Utmärkelsen går till en person med stor entusiasm, förmågan att inspirera och med brinnande intresse för bandy.

Årets Domare 2021/2022

Årets Domare går till de som under säsongen visat prov på extraordinära ledaregenskaper och som på ett föredömligt sätt hanterat matcher, spelare och ledare med hjälp av god kommunikation och tydlighet. Det är Föreningen Svensk Elitbandy som tillsammans med Svenska Bandyförbundets Regel- och domarkommitté utser vinnarna.


Årets Domare Dam 2021/2022
Ida Salomonsson

Foto: Romus Ramström

Juryns motivering:

”Ida har en väldigt fin skridskoåkning som kombinerat med bra spelförståelse och inställning gör att hon denna säsong brutit nya barriärer i svenskt domarskap genom att som första kvinna döma matcher i Bandyallsvenskan Herr som huvuddomare. Ida är också med och representerar Svenska Bandyförbundet på Bosöns EDU (Elitdomarutbildning) tillsammans med de andra bollsporternas domare, vilket visar på viljan att hela tiden fortsätta att utvecklas som domare.”


Årets Domare Herr 2021/2022
Ulrik Bergman

Foto: Romus Ramström

Juryns motivering:

”Ulrik har med sin fantastiska spelförståelse och goda sinne för kommunikation med spelare, ledare och funktionärer, i år dömt sin tredje SM-final för herrar varav årets var den andre som huvuddomare. Bergman är föredömlig ledare med ett stort mentorskap vilket är ett stöd för både rutinerade assisterande domare och yngre kommande domarna både på och utanför planen.”


Årets Komet 2021/2022

Priset går till den spelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till så kallad "riktig lirare" och att hen uppträder som en stor idrottare både på och utanför planen.

Årets Komet Dam 2021/2022
Ellen Ahrnberg

Foto: Gert Holmér

Årets Komet Herr 2021/2022
Jesper Granqvist

Foto: Edsbyns IF

Årets Spelare 2021/2022

Årets Spelare Herr 2021/2022. Utmärkelsen går till den spelare som under den gångna säsongen utmärkt sig genom att bidra till laganda och lagbygge, sportsliga framgångar samt att vara en förebild inom svensk bandy.

Årets Spelare Herr 2021/2022
Joel Broberg - Villa Lidköping BK

Foto: Villa Lidköping BK

Kronprinsessan Margaretas pris till årets kvinnliga bandyspelare

Utmärkelsen går till den spelare som under den gångna säsongen utmärkt sig genom att bidra till laganda och lagbygge, sportsliga framgångar samt att vara en förebild inom svensk bandy. Priset ersätter den tidigare utmärkelsen Årets spelare Dam.

Kronprinsessan Margaretas pris till årets kvinnliga bandyspelare 2021/2022
Tilda Ström - Villa Lidköping BK

Foto: Villa Lidköping BK

Årets Junior Tjej och Kille 2012/2022

För att bli Årets Junior Tjej och Årets Junior Kille ska spelaren under aktuell säsong ha visat en tydlig utvecklingskurva samt ledaregenskaper som påverkar både spelaren och lagkamrater i en positiv riktning under träning och match. Utmärkelserna utses av förbundskaptenerna för damlandslaget respektive P19-landslaget.

Årets Junior Tjej 2021/2022
Moa Friman – Villa Lidköping BK

Foto: Villa Lidköping BK

Juryns motivering.

”Moa Friman har tagit sin talang till nästa steg och etablerat sig som en spelare i det absolut toppen, detta vittnar både SM- och VM-guld om. En bländande skridskoåkning och klubbteknik vävs samman av ett lugn och smittar av sig på medspelarna. Framtiden är väldigt ljus om utveckling fortsätter i denna riktning”


Årets Junior Kille 2021/2022
Vladimir In-fa-lin

Juryns motivering:

"Trots sin unga ålder har Vladimir In-fa-lin haft en stor drivande roll i sitt klubblag. Han har på ett imponerande sätt drivit sitt lag till stor framgång med både mål och passningar men också med ett oerhört moget och kraftfullt spel. I landslaget har han visat på goda ledaregenskaper och visat stor vilja att hela tiden få med sig gruppen både på isen och utanför."Årets Flick- och Pojkspelare 2021/2022

För att bli Årets Flick- och Pojkspelare 2021/2022 ska spelaren under aktuell säsong ha visat en tydlig utvecklingskurva samt ledaregenskaper som påverkar både spelaren och lagkamrater i en positiv riktning under träning och match.

Karla Thuresson – Skirö AIK

Foto: Skirö AIK


Juryns motivering:
"Karla Thuresson har under säsongen haft en utvecklingskurva som pekar spikrakt uppåt. Med hennes fantastiska skridskoåkning och blick för spelet var hon en stor tillgång för det svenska landslaget och hade stor betydelse för både laget och VM-guldet som försvarades. Hon har också haft en stor betydelsefull och viktig roll för sitt klubblag Skirö AIK som under säsongen tagit stora kliv i elitserien. Vi är övertygade om att hennes inställning och vilja kommer ge henne en framgångsrik och lång karriär framöver."


Wille Larsson - Sandvikens AIK

Foto: Sandvikens AIK

Juryns motivering:
”En lagspelare med en fantastisk blick för spelet som gör sina medspelare bättre. Med sin följsamma skridskoåkning och brytsäkerhet är Wille väldigt svårpasserad och har ett otroligt utvecklat och moget spel för sin ålder. Efter sin tidiga elitseriedebut spelade sedan Wille 20 elitseriematcher under 2021-2022. Wille Larsson avslutade säsongen med tre landskamper i P17 landslaget”


Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer