Pär Ringbo är Årets Eldsjäl 2022/2023 - brinner för att hitta lösningar

Årets Eldsjäl, Pär Ringbo, brinner för att hitta lösningar och att driva processer framåt. Han förespråkar transparens och dialog och för att nå målen lägger han i princip all sin vakna fritid på bandy och sina uppdrag i Mölndal Bandy. Nu har han utsetts till Årets Eldsjäl inom svensk bandy 2022/2023.

När man pratar med Pär Ringbo om bandy och utveckling av sporten är det lite som att åka berg och dalbana. På ett bra sätt. Det är fart och fläkt, man behöver koncentrera sig för att hänga med samtidigt som det känns spännande och nästan äventyrligt. Han förmedlar en energi av handlingskraft och uttrycker tydligt vad han vill och vad han tycker. Så är han också Mölndal Bandys starke man som även utanför klubben skapar intryck och avtryck.

Årets Eldsjäl är från Edsbyn ursprungligen och det var där han började spela bandy. Han bodde nära arenan och var där nästan alla dagar i veckan. Hans lag, med spelare födda 1972, hade många framstående spelare som till exempel Magnus Kuben Olsson, Stefan Larsson, Svenne Olsson och Stefan Asikainen. Det var ett framgångsrikt lag och vann bland annat SM-guld med både pojk- och juniorlaget. Men när Pär insåg att han inte var tillräckligt bra för en plats i A-truppen, så som många av lagkompisarna, bestämde han sig för att sluta med bandy och satsa på studier i stället.

Lämnade men kom tillbaka

Sagt och gjort. Ringbo flyttade till Linköping och började studera vid universitetet. Men det dröjde inte länge innan han började engagera sig i Linköpings studenters idrottsförening och snart var han ledare för rinkbandyn med ansvar för rinkbandyturneringar. Efter nio år i Linköping flyttade han vidare till Göteborg där han fortsatte med rinkbandy men hittade även tillbaka till den traditionella bandyn där han spelade och fortsatt spelar i division tre. Under den här tiden bildade han familj och fick barn. Barn som även de började med skridskoskola och bandy när de blivit lite större.

När det sedan var dags för barnen att börja spela matcher behövde tränarna hjälp med skjuts och planering. Pär Ringbo började sköta kallelserna bland annat, skicka ut mejl och annat som behövdes styras upp. På så vis ”sögs han upp”, som han själv uttrycker det, i Mölndals Bandy.

– Ja, jag blev tränare och följde laget hela vägen upp i P19, blev senare både A-lagstränare och klubbchef, driver hallfrågan, uppdaterar på sociala medier, jobbar med sponsring och spelarrekryteringar, bokar istider och lite annat, säger Pär Ringbo.

– Jag har väldigt svårt att inte engagera mig och när jag kör på är det fullt ös. Min fru hade tidigare en del synpunkter på hur mycket tid jag lägger på bandyn men jag brukar säga att säsongen är ju så kort, säger Pär Ringbo och skrattar.

  Det framgår tydligt under samtalet med Pär Ringbo att Årets Eldsjäl 2022/2023 verkligen lägger ner sin själ i allt han tar sig an. Från jobbet på det japanbaserade företaget till uppdragen inom hemmaklubben och svensk bandy till andra intressen. Nu är inte steget från bandy till annan sport särskilt långt men Pär berättar att han till exempel för ett antal år sedan alltid spelade in TV:s sportsändningar på video för att kunna se dem senare, varje kväll, när han kom hem. Idag, när allt är on demand, behöver han inte det, men han tittar likväl. Och kan på så vis också planera sin tid än mer effektivt.

  – Jag gillar när det händer saker och sitter sällan stilla. Nu är målsättningen att få föreningen att växa. Bygget av den nya hallen i Mölndal har vi haft som vision länge och att få spelarna att stanna längre, säger Pär Ringbo.

  – Vi ska ha elit och bredd i klubben och få både flickor och pojkar, kvinnor och män att vara delaktiga på lika villkor. En intressant grej är att när vi frågade några i damlaget vad ska vi satsa pengarna från Jämställdhetsomgången på svarade en person att vi kanske skulle satsa mer på herrarna så att det blir mer jämställt, säger Pär Ringbo.

   Konstruktiv kritik och transparens

   Ytterligare en egenskap som Pär Ringbo har och använder sig av är förmågan att kommunicera på ett rakt och transparent vis. Där andra klagar och gnäller vill Ringbo i stället komma med konkreta förslag på förändring som kan bidra till framåtrörelse.

   – Det är många som kritiserar både det ena och det andra och jag kan känna att man ofta kommer med kritik men inte med egna motförslag eller har förstått alternativen. Jag försöker alltid komma med förslag om jag vill nå förändring. Det är så jag jobbar i min yrkesroll också, jag gillar att föra dialog. En del beslut kan vara svåra att ta men presenterar man alternativen blir det oftare enklare att förstå besluten.

   – Mitt engagemang grundar sig på transparens och att vara lösningsorienterad. Känner jag att det går för långsamt gör jag det hellre själv. Ett exempel är att jag och ledarkollega Mikael Westerberg tyckte att licenshanteringen och matchrapporteringen behövde utvecklas. Då tog vi fram ett förslag tillsammans med Bandygrytan och presenterade det. Vi tog även fram ett förslag på upplägg kring SM-finalerna för att få till en dialog och jobbade på samma sätt som vi gjort med hallfrågan gentemot kommunen. Ibland kan det upplevas som att vi trampar någon på tårna, men jag hoppas att det ska uppfattas som positivt att generera konkreta förslag att diskutera kring, fortsätter Pär Ringbo.

    Pär Ringbo pratar gärna och länge om klubben, människorna som gör jobbet och olika idéer på förbättring och utveckling. Men när det kommer till att prata om sig själv så verkar det finnas ett visst motstånd. Det har kanske sin grund i att hjärtat slår för föreningen och att laget går före jaget.

    – Jag får mycket positiv feedback och det är många i föreningen som både uppmuntrar mig och påminner mig om att ta de lugnt så att jag inte går in i väggen. Och den här utmärkelsen var pricken över i:et. Det var väldigt oväntat också. När jag fick veta det tänkte jag – skojar de? Vad har jag gjort nu? Men jag blev väldigt glad och det ger mig energi, säger Ringbo och ler.

    – Jag fick två champagneflaskor av en ledare när det blev klart att hallen skulle byggas. En ska jag öppna när hallen är klar men den andra ska jag öppna redan nu och fira den här fina utmärkelsen! avslutar Årets Eldsjäl Pär Ringbo.

    Årets Eldsjäl:

    Utmärkelsen utses av en jury bestående av bland annat tidigare pristagare och administreras och sammanställs av Bernt Melin.

     Turnering- och eventkalender

     2024

     Januari

     19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

     19-21 januari P19-VM, Norge

     19-21 januari 3-nationsturnering, herrar, Karlstad

     26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

     Februari

     Mars

     15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

     21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

     22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm


     #älskabandy

     Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
     Facebook Instagram

     Sponsorer