Svenska Bandyförbundet lanserar Elitcoach 2028 – en unik utbildning för att öka antalet kvinnliga elitcoacher
Svenska Bandyförbundet, i samarbete med Svensk Simidrott och Svensk Friidrott, presenterar nu projektet Elitcoach 2028 – en satsning för att främja fler kvinnliga elitcoacher inom svensk idrott. Målet är att skapa ett inkluderande tränarskap och säkerställa att fler kunniga kvinnor får möjligheten att nå eliten.
Utbildningen, som startar i februari 2025 sträcker sig över knappt två år och riktar sig till kvinnor med ambitionen att arbeta som tränare för äldre juniorer och seniorer på nationell eller internationell elitnivå. Med stöd från Riksidrottsförbundet (RF) omfattar programmet en rad fysiska och digitala träffar, föreläsningar från ledande experter och mentorer, samt nära samarbete med deltagarnas föreningar.
– Att skapa rätt förutsättningar för alla att nå toppen är avgörande, säger Karin Torneklint, sportchef på Svenska Bandyförbundet.
– I dagsläget ser vi att kvinnor är kraftigt underrepresenterade bland elittränarna, och det är ett problem. Inte bara för jämställdheten utan också för bandyns utveckling då vi missar många bra coacher. Vi riskerar att gå miste om unika perspektiv och värdefull kompetens.
– Genom Elitcoach 2028 vill vi bygga starka nätverk och ge fler kvinnor de verktyg som behövs för att ta nästa steg i karriären. Det är en viktig satsning som visar att vi tar jämställdhet på allvar och vill vara med och driva förändring inom idrotten, avslutar Torneklint.
– Det är kul att man vill satsa på kvinnor och tjejer och göra en större utbildningsinsats med fler olika förbund. Det här är en möjlighet att utvecklas och sända signalen att det finns plats och ska finnas kvinnliga elitcoacher inom idrotten också, säger Emma Hansson huvudtränare för damerna i SVK Bandy i Västerås.
Deltagare från bandyn
Av de 20 deltagarna i den första omgången av Elitcoach 2028 kommer fem från bandyn. Dessa framtida elitcoacher är: Emma Hansson, Västerås SK bandy, Galina Mikhaylova, Västerås SK bandy, Ebba Fridlund, Sandvikens AIK, Saga Ekmyr, Uppsala BoIS och Ida Sundell, Uppsala BoIS.
Duplantis är kursmentor
Projektet är inte bara en utbildning utan också en plattform för förändring. Det innehåller föreningsbesök där föreningsledare och styrelser får konkreta verktyg för att skapa en mer inkluderande miljö. Deltagarna kommer att utveckla färdigheter inom ledarskap, träningsplanering och hållbar utveckling, samtidigt som de bygger värdefulla nätverk inom flera idrotter.
Helena Duplantis, en av världens mest framstående tränare, är kursmentor och kommer att inspirera och vägleda deltagarna under utbildningen. Vi välkomnar nästa generation kvinnliga elitcoacher till denna unika satsning, som vi är övertygade kommer bidra till svensk idrotts framtida framgångar.
För mer information, kontakta: Karin Torneklint, Sportchef, Svenska Bandyförbundet