Stort engagemang vid Svenska Bandyförbundets årliga Dam- och flickforum

Den 27 april anordnade Svenska Bandyförbundet dam- och flickforum för inbjudna bandyföreningar. 52 deltagare från 24 föreningar med dam- och flickverksamhet samlades i Alvik utanför Stockholm för att diskutera dam- och flickbandyns nuläge och framtid.

Dam- och flickforum syftar främst till att utveckla svensk dambandy, nätverka samt skapa samsyn utifrån färsk statistik. Forumet har ordnats ett antal gånger tidigare, men gjorde ett uppehåll under pandemin. Nu ordnades konferensen för andra året i rad efter återstarten.

Från totalt 24 unika föreningar med dam- och flickverksamhet kom ledare, spelare och förtroendevalda för att lyssna, diskutera, grupparbeta och byta erfarenheter.

– Vi är jättenöjda med helgens uppslutning och engagemanget hos deltagarna. Forumet visar verkligen att det värnas om dam- och flickbandyn i Sverige, säger Amanda Bäverhag, tillträdande tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

– Det finns mycket som kan göras och utvecklas. Under en sådan här träff får alla tankar och idéer möjlighet att lyftas fram och ta form. Svensk bandy i stort har allt att vinna av att utveckla dam- och flickbandyn, avslutar Amanda Bäverhag.

Föreläsningar om utveckling och ledarskap

Bland talarna på konferensen fanns bland andra Christer Andersson, förbundskapten för U 21 Dam, som pratade om landslagsverksamheten och om individuell utveckling. Christer Andersson har jobbat i många år med ledarskap och ungdomar inom bandyn, efter hans egen elitkarriär som spelare. Han också, bland annat, som ung spelare tagit VM-silver med pojklandslaget och som ledare tagit SM-guld med Villa Lidköping BK:s F17-lag samt World Cup-guld med F17, för att nämna några meriter.

Michael Campese, klubbchef för VSK Bandy, föreläste om att bygga en stark flick- och damverksamhet på lång sikt med utgångspunkt från VSK Bandys satsning på dam- och flickbandy. Han berättade även om sitt arbete med Brynäs Hockey där han, för ett par år sedan, jobbade som klubbdirektör.

Deltagarna ägnade även en stor del av dagen till diskussioner om bland annat serieform för F17, landslagens betydelse för bandyklubbarna, säsongsplanering för F17, bandyallsvenskan och Elitserien samt utveckling av dam- och flickverksamheten i Sverige.

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer