Foto: Erik Hallin ISP Sport

Fler kvinnliga elitcoacher - svensk bandy sätter fokus vid Elitfotboll Dams hållbarhetsseminarium

Svenska Bandyförbundets sportchef Karin Torneklint var en av talarna vid Elitfotboll Dams hållbarhetsseminarium "Mer än 90 minuter" som hölls i slutet av september. Syftet med seminariet var att lyfta frågor kring hållbarhet för spelare, klubbar och ledare utanför planen ur ett långsiktigt perspektiv.

Ett hundratal deltagare hade samlats i Göteborg för att vara med på seminariet där Elitfotboll Dam (EFD) lyfte fram sitt arbete med olika hållbarhetsprojekt. Projekten drivs tillsammans med EFD:s partners för att ge klubbar en hållbar idrottsverksamhet. Dessa hållbarhetsarbeten kan bidra till att förbättra villkoren för damfotbollsspelare på flera olika sätt, och är i mångt och mycket applicerbart även på andra sporter.

Karin Torneklint, sportchef på Svenska Bandyförbundet, var en av de inbjudna talarna och adresserade bland annat vikten av att identifiera de skillnader som råder när det kommer till förutsättningar för kvinnliga respektive manliga elitcoacher. Hon pratade också om vikten av att inse att man ibland själv är en del i att upprätthålla rådande strukturer. Inser man däremot att man är en del i problemet, då kan man starta ett förändringsarbete, menar Karin Torneklint.

– Jag ställer bland annat frågan - hur tar vi hand om de kvinnor som är coacher i dag, i den klubbmiljön där de befinner sig, om de vill bli elitcoacher? Och vilka hinder möter de på vägen, som man kanske inte ser idag, om man inte förstår att det är skillnad på att vara en kvinnlig elitcoach och en manlig elitcoach? Det är viktigt att de som har ledande positioner förstår problematiken för att sen kunna jobba för att förenkla för de kvinnor som vill bli elitcoacher, säger Karin Torneklint.

Svenska Bandyförbundet jobbar kontinuerligt med jämställdhetsfrågor och att ge lika förutsättningarna för herr- och damspelare. Tillexempel har dam- och herrlandslaget samma ersättning vid landslagsuppdrag, samma ersättning vid vinst i SM-finalerna och de följer samma tävlingsbestämmelser. Men det finns mycket kvar att jobba på menar Karin Torneklint.

– Vi har ju till exempel väldigt få kvinnliga elitcoacher för våra elitlag, så där har vi ett jobb att göra. Och ju bättre våra damer blir generellt så kommer vi också ha ännu fler som har chansen att bli elitcoacher. Det handlar både om att utveckla dambandyn så att vi får fler som spelar bandy och förstår bandy, kan bandy och älskar bandy. Gör vi detta kommer damspelarna att kunna bli våra bästa coacher i framtiden. Så det är viktigt att jobba på alla plan och förstå att man inte blir coach för ett elitlag bara för att man är kvinna. Man blir det för att man kan bandy, men man ska inte hindras på grund av att man är kvinna och kan bandy, säger Karin Torneklint.

Bland talarna under dagen fanns bland andra Svenska Spels hållbarhetschef Kajsa Nylander, Lise Klaveness från Norska Fotbollsförbundet och representanter från bland andra BK Häcken, IK Uppsala, OBOS, Pulsen Group och World Leagues Forum.

– För oss i svensk bandy är det jätteviktigt att vara med på sådana här tillfällen, för vi har jättemycket att se och lära från alla områden från andra idrotter. Det här ger ju också mycket inspiration till mig som sportchef för Svenska Bandyförbundet om hur vi kan utveckla svensk bandy i allmänhet och dambandyn i synnerhet, avslutar Torneklint.

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer