Bandyforum Elit 2022 - framtidens knäckfrågor och gemensam väg framåt
Elittränare från Sveriges dam- och herrelitklubbar, förbundskaptener och landslagsorganisationen samt representanter från Föreningen Svensk Elitbandy och Svenska Bandyförbundets fanns på plats när Bandyforum Elit 2022 arrangerades i Stockholm den 27–28 augusti.
I Alvik utanför Stockholm samlades under helgen omkring 45 deltagare för att diskutera och debattera svensk bandy ur olika perspektiv. Under de två intensiva dagarna hölls paneldebatter och föredrag om bland annat elitsatsningar, NIU, miljö och ekonomi och energiskapande ledarskap för att nämna några punkter.
Bandyforum Elit har arrangerats sedan ett tiotal år tillbaka men har, på grund av pandemin, inte kunnat genomföras som brukligt de senaste åren. I år var för första gången även dam-elitklubbarna inbjudna. Syftet med forumet är att öka samverkan mellan landslagsverksamheten och elitverksamheten och tillsammans utveckla bandyn i stort. Bandyforum elit arrangeras av Svenska Bandyförbundet tillsammans med Föreningen Svenska Elitbandy (EFS).
Svenska Bandyförbundets sportchef, Karin Torneklint, som varit med och planerat dagarna var också konferensen moderator tillsammans med Per Selin, ligachef på Föreningen Svensk Elitbandy.
– Det har varit spännande och lärorikt att träffa alla elitcoacher och dagarna komer att ge oss ett bra samarbete fram över, både nationellt och internationellt, säger Karin Torneklint.
– Det är viktigt att samlas så här för vi har många svåra frågor att lösa tillsammans framöver. Vi har bland annat frågan om hur vi kan stärka bandyn internationellt, och vi har miljöfrågan med energipriser och bandyns attraktionskraft - frågor som vi bara kan lösa tillsammans med gemensamma krafter, fortsätter Karin Torneklint.
Relationer ger mer publik
En viktig punkt som togs upp under dagarna var hur bandyn ska locka fler i publiken och vad det är publiken vill ha. Undersökningar visar att bandypubliken är långt ifrån unik, utan snarare väldigt lik fotbollens och hockeyns när det kommer till vad man egentligen vill ha. En del av svaret är att publiken vill komma nära spelarna och skapa relationer. Kring detta höll Elitseriens ligachef Per Selin en dragning.
– Det är viktigt att de som är här på konferensen, tillsammans med oss som arrangerar, skapar en samsyn kring de ämnen och utmaningar som tas upp. Jag märker att vi tänker lika kring de här frågorna, men att det i vissa fall finns ett kommunikationsglapp att täta, det vill säga att klubbledningarna pratar mer med sina tränare och vice versa, säger Per Selin.
Nykomling uppskattar samverkan
Sunvära SK är nykomlingar i elitserien på damsidan den kommande säsongen och för Evelina Vikingsson, som är på plats för att representera klubben på forumet, är det också första gången hon deltar på Bandyforum Elit.
-Nu när jag är här och lyssnar så märker jag att det ligger så sjukt mycket arbete bakom allt. Arbete som man kanske inte ser som spelare och att det krävs mycket jobb från alla håll, inte bara från spelare och tränare, utan från alla funktioner inom svensk bandy för att det ska fungera så bra som möjligt, säger Evelina Vikingsson.
Samtidigt som Bandyforum Elit 2022 pågick hölls även en elit- och allsvensk domarkonferens i Uppsala arrangerad av Svenska Bandyförbundets regel- och domarkommitté (RDK).
Omkring 65 personer deltog och det diskuterades bland annat direktiv, regelnyheter, videosekvenser och andra viktigt ämnen som ska rusta domarna inför kommande säsong.
Utdrag ur programmet
•Hur utvecklas det sportsliga samarbetet – Karin Torneklint, sportchef på Svenska Bandyförbundet
•Landslagsverksamhet i en helt ny bandyvärld – Anders Bergström, landslagskommittén
•Elitsatsning utan NIU? Erfarenheter från Lidköping – Viktor Bergström, ungdoms- och junioransvarig, Villa Lidköping BK
•Miljö och ekonomi. Krav och förutsättningar i framtiden – Mistra Sport & Outdoors
•För vilka finns Föreningen Svenska Elitbandy? Publikrekrytering genom attraktiv bandy – Per Selin, ligachef Föreningen Svensk Elitbandy
•Seriepyramider i framtiden – Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet
•Förbundsordförande har ordet – Gisela Stockhaus
•Affärsutveckling i Föreningen Svensk Elitbandy – Michael Campese, marknadsområdeschef på Clockwork
•Modernt energiskapande ledarskap med idrottsvinkling - Gunnar Ekman, forskare
•Balans för hållbara spelare. Om att få till det i vardagen – Marina Sjöberg, dietist på Riksidrottsförbundet
•Framtidens fyskrav och träning. Forskningsprojektet, tester och träning – Håkan Andersson och Agne Bergvall, HPC
(High Performance Centre) Växjö
•Domare – Regel och Domarkommittén medverkar
•Utbildning för våra elittränare. Vad är på gång och vilka behov finns? – Alexander Mayborn, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Bandyförbundet