SM-vinnare 2023 Foto: Romus Ramström

Västerås blir värdstad för SM-finalerna 2024

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars 2024 kommer dam-, herr- och ungdomsfinalerna att avgöras i ABB Arena Syd, vilket är Sveriges största inomhusarena för bandy.

– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp i svensk bandy och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, säger Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet. Vi har genomfört flera undersökningar och dialogmöten för att förstå hur vi behöver utveckla evenemanget. Valet av Västerås handlar bland annat om att vi nu kan skapa fler aktiviteter och kringarrangemang samt att ungdomsfinalerna kan spelas i samband med seniorfinalerna, vilket varit ett starkt önskemål från bandysverige, avslutar Gisela Stockhaus.

- Vi är oerhört stolta över att ha blivit utsedda till värdstad för SM-finalerna i bandy 2024, säger Lenny Hallgren, direktör för Kultur-, Idrotts-, och Fritidsförvaltningen i Västerås stad. Att få chansen att välkomna både ungdomsfinaler, damfinalen och herrfinalen till en bandyfest i Västerås känns fantastiskt bra. Vi hälsar hela Bandysverige varmt välkomna till oss för en riktigt spännande finalhelg.

– SM-finalerna har haft en väldigt fin utveckling under 2000-talet, inte minst damfinalen. Mycket tack vare det goda samarbetet vi haft med Uppsala kommun, vilket vi är oerhört tacksamma för. Nu går vi in i något nytt och spännande som ska bli intressant att utveckla tillsammans med Västerås stad och våra bandyklubbar i Sverige säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy dam och herr.

Om SM-finalerna i bandy

SM-finalerna i bandy är en av Sveriges största och mest traditionsrika idrottshändelser. Den första herrfinalen spelades 1907 och har genomförts, utan uppehåll, sedan dess. Den har flyttat från naturis till konstfruset, in i arenor och sedan ut igen. Nu börjar ett nytt äventyr för SM-finalerna då de återigen flyttas inomhus. Damfinalen har arrangerats sedan 1973 och i 46 år har damernas och herrarnas finaler arrangerats på samma arena och samma helg. SM-finalerna har spelats en gång tidigare i Västerås, vilket var 1990 på Rocklunda IP. Evenemanget lockar tusentals åskådare från hela landet och är en riktig folkfest för både invånare och publik.

Biljetter

Biljetterna förväntas släppas i början av december.

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer