Tilda Ström Foto: Villa Lidköping BK

Tilda Ström historisk första mottagare av ny utmärkelse till bästa damspelaren inom svensk bandy

2021/22 får Tilda Ström i Villa Lidköping BK, som första spelare någonsin, ta emot utmärkelsen Kronprinsessan Margaretas pris till årets kvinnliga bandyspelare. Utmärkelsen går till den spelare som under den gångna säsongen utmärkt sig genom att bidra till laganda och lagbygge, sportsliga framgångar samt att vara en förebild inom svensk bandy. Priset ersätter den tidigare utmärkelsen Årets spelare Dam.

Tilda Ström är den farliga målgöraren som alltid befinner sig på rätt position framför motståndarnas mål och som på ett stabilt och genomtänkt sätt spelar fram sina lagkamrater. Detta såväl i elitserielaget Villa Lidköping BK som i det svenska damlandslaget. Hon är Årets Skyttedrottning och innehar dessutom rekordet med flest gjorda mål någonsin under en grundserie - 73 mål på 17 matcher. Dessutom är det andra året i rad som Tilda Ström får utmärkelsen Årets Spelare Dam, som den tidigare kallades. Med dessa meriter, samt VM-titlar och SM-segrar, i ryggsäcken så skulle man kunna tro att Tilda Ström möter framgångarna med självklarhet och attityd, men det kunde inte vara längre ifrån verkligheten.

Tilda Ström har, sina framgångar och rekord till trots, ett mycket ödmjukt förhållningssätt till sin egen betydelse för klubblagssegrar och VM-guld.

– Jag tror att de som ser mig spela främst ser mitt målskytte, men jag hoppas att det finns andra sidor som folk uppskattar också. För mig är inte målskyttet det viktigastes utan att man jobbar hårt och är en lagspelare, säger Tilda Ström.

    I kriterierna för utmärkelsen Kronprinsessan Margaretas pris till årets kvinnliga bandyspelare står det att pristagaren under säsong ska ha utmärkt sig genom att bidra till laganda och lagbygge, sportsliga framgångar och att vara en förebild inom svensk bandy.

    – Jag blir ju väldigt stolt när jag förstår att jag utifrån sett kan uppfattas som en förebild. Det är lite svårt att förstå ibland men självklart känns det jättebra.

      Sportintresserad prinsessa före sin tid banar väg för dambandyn

      Utmärkelsen i Kronprinsessan Margaretas namn är en hyllning till prinsessans kärlek till bandyn och vidareutvecklingen av sporten i Sverige. Prinsessan Margareta var nämligen en banbrytande kunglig idrottskvinna. Hon föddes i England men i och med giftermålet den 15 juni 1905 med den svenske prinsen Gustaf Adolf blev Sverige hennes nya hemland. Här tog hon, med entusiasm, sig an olika vintersporter. År 1908 grundade kronprinsessan Sveriges första kvinnliga bandylag (då kallat hockey): Kronprinsessans HK. Laget fick efterföljare och snart fanns en liga med sex lag som alla tränade två gånger i veckan. Det nyinstiftade priset har godkänts av H.M. Konungen och Kungl. Hovstaterna.

      – I och med det här nya priset och med uppmärksamheten kring dam-VM som var i mars så känns det som om dambandyn når ut på ett nytt och bredare sätt. Bara på de åren jag har spelat så känns det som om det har hänt mycket på den fronten, säger Tilda Ström.

      – Det är ju både roligt och viktigt att vi får utrymme att synas så att yngre tjejer får se vad vi gör och att de får upptäcka att det är kul att hålla på med bandy och vilken glädje det ger, avslutar Tilda Ström.

        Turnering- och eventkalender

        2024

        Januari

        19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

        19-21 januari P19-VM, Norge

        19-21 januari 3-nationsturnering, herrar, Karlstad

        26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

        Februari

        Mars

        15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

        21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

        22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm






        #älskabandy

        Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
        Facebook Instagram

        Sponsorer