Foto: Gert Holmér

Elitserien dam utökas till 10 lag till säsongen 2022/2023

Flick- och dambandyn är på uppgång, med fler utövare och lag på alla nivåer och i de flesta delar av landet. I kombination med detta har det under flera år dessutom funnits önskemål att utöka damernas elitserie med fler matcher genom att utöka antalet lag i högsta serien.

Svenska Bandyförbundets tävlingskommittén har beslutat att det redan till kommande säsong är dags att gå från 8 till 10 lag i damernas Elitserie. Anledningen till att inte vänta in resultatet av den serieöversyn som just nu pågår, är att både förbund, föreningar och aktiva som Svenska Bandyförbundet har varit i kontakt med ser positivt på förändringen. Dessutom är förändringen möjlig att realisera utan att det påverkar andra serier.

Slopat allsvenskt kval

Utökningen kommer att ske genom att inget lag behöver lämna Elitserien efter innevarande säsong, och att båda seriesegrarna i Allsvenskan söder respektive norr, kommer att erbjudas att gå upp i högsta serien till säsongen 2022/2023 utan kvalspel.

– Antalet damlag ökar stadigt i landet, med totalt 18 lag i Allsvenskan denna säsong. I arbetet med serieöversynen har vi sett att majoriteten av damföreningarna välkomnar en utökning i elitserien, till 10 lag, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet. Vi är övertygade om att det är helt rätt för utvecklingen av dambandyn i Sverige att fler tjejer får spela i högsta serien, med och mot de allra bästa spelarna i landet, avslutar Anna-Karin Larsson.

– Detta är en positiv nyhet och en fråga som elitserieföreningarna lyft vid seriemöten. Att ta bort de tre extraomgångarna, som nu finns för att få tillräckligt många matcher, anses bli mer sportsligt rättvist, säger Per Selin, ligachef Svensk Elitbandy.

Slutspelet Elitserien dam

Tävlingskommittén har även fastställt matchdagarna för årets SM-slutspel. Slutspelet spelas enligt följande:

Kvartsfinaler: fredag 4 mars och söndag 6 mars

Semifinaler: torsdag 10 mars, lördag 12 mars och söndag 13 mars

SM-final: Lördag 19 mars

Detaljer kring hur slutspelet spelas finner ni här:
Svenska Bandyförbundet - Om serier och cuper (svenskbandy.se)

Turnering- och eventkalender

2024

Januari

19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

19-21 januari P19-VM, Norge

19-21 januari 3-nationsturnering, herrar, Karlstad

26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

Februari

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm


SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer