Kul och lätt att börja döma bandy - Svenska Bandyförbundet ger ut domarhandbok för barn och ungdomar

Att börja döma bandymatcher ska vara kul och lätt. För att underlätta och stötta barn och ungdomar som vill utforska domardelen av bandysporten har Svenska Bandyförbundet nu tagit fram en handbok med tips, regler och pepp. Boken är skriven av Amanda Bäverhag och Alexander Mayborn på Svenska Bandyförbundet och finns som nedladdningsbar pdf på svenskbandy.se.

I Domarhandboken - Tips och regler för barn och ungdomar som dömer bandy ger författarna, utifrån sina egna erfarenheter kring att döma bandy samt spel både som barn och elitspelare, tips och råd kring hur man kan tänka i uppstarten av sitt domarskap. Boken ger handfasta tips kring till exempel utrustning och uppvärmning, men även råd i samband med olika former av interpersonell kommunikation som kan uppstå före och under match.

– Vi vill sänka tröskeln för den som är intresserad av att börja döma bandy. I boken ger vi tips på vad man ska tänka på, hur man förbereder sig men också resonemang kring hur vi är som människor och vad det kan innebära i sportsammanhang, säger Alexander Mayborn, Barn- och ungdomsansvarig på Svenska Bandyförbundet samt medförfattare till boken.

– Det ska vara lätt och smidigt att lära unga domare regler och vad de ska tänka på. Och det vidare syftet med boken är att underlätta för alla inom bandyn. Föreningarna, ungdomarna som dömer och barnen som spelar på planen, fortsätter Alexander Mayborn.

Tanken är att den som är intresserad på ett enkelt sätt ska kunna ladda ner boken och ha lättillgängligt i sin telefon. Klubbar och föreningar kan göra detsamma men även skriva ut boken och lägga i klubbhus och omklädningsrum, samt dela ut på träffar och träningar.

Läs och ladda ner boken här

Om författarna

Alexander Mayborn arbetar som Barn- och ungdomsansvarig samt utbildningsansvarig på Svenska Bandyförbundet. Han började spela bandy som 6-åring och har, innan den aktiva bandykarriären avslutades, spelat på elitnivå för bland annat IK Sirius, IFK Vänersborg och Gripen Trollhättan.

Amanda Bäverhag arbetar som domaransvarig och tävlingsadministratör på Svenska Bandyförbundet. Hon har spelat elitbandy med bland andra IFK Kungälv och med dåvarande Surte BK/ Kareby IS med vilka hon tog SM-guld 2017. Amanda har dömt bandy på elitnivå, bland annat Dam-SM-finalen 2019, Dam-VM 2018 i Kina, F17 SM-finalen 2018 som huvuddomare och tre World cup Women.

Formgivning: Form Studios
Foto: Tobias Sterner, Romus Ramström och Therése Eriksson
Redaktör: Therése Eriksson

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer