IK Heros Foto: PJ Silfver

Allt fler lag till spel i de regionala serierna – stor ökning på ungdomssidan

När anmälningarna till de regionala förbundsserierna sammanställts inför säsongen 2022/23 visar det sig att serierna ökar i antal, både på ungdoms- och seniorsidan. Siffrorna visar på en stark återhämtning efter pandemin.

På seniorsidan ökar antalet anmälda lag från 47 säsongen 2021/22, till preliminärt 54 lag inför kommande säsong i division 2, där distrikt Nord i nuläget sticker ut med en ökning på hela 50 procent, från åtta lag till 12.

På ungdomssidan presenterades en ny serie i våras, U17 Regional, som skulle komplettera de nationella serierna, U19 och U17, samt fylla glappet på breddsidan mellan U16 och U19. Resultatet av det visar att det totala antalet lag från U16 till U19 på regional nivå har ökat från 58 lag till preliminärt 72 lag. Det är en ökning med 24 procent från säsongen 2021/22 och tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

– Det är fantastiskt roligt att se en ökning igen efter två tuffa år för ungdomsbandyn, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig i Svenska Bandyförbundet. Vi vill ju gärna tro att detta till viss del är en effekt av den justering som gjordes av serierna inför kommande säsong. Men främst beror det självklart på alla grymma föreningar, ledare och spelare ute i landet som engagerar sig och kämpar på, avslutar Anna-Karin Larsson.

  Utökad dialog i samband med ny serie

  I samband med att U17 Regional nu införts har det varit nödvändigt för distriktens tävlingsenheter att ha utökad dialog med föreningarna om åldersstruktur och lagstyrka, med målsättningen att lagen spelar i rätt serie och på rätt nivå kommande säsong. Det innebär bland annat att det kan förekomma olika åldersstrukturer beroende på varierande spelstyrka bland föreningarna och att dispenser tillåts i dessa serier.

  En annan effekt av att U17 Regional införs är att U16 Regional sannolikt endast kommer ha en nivå, preliminärt fördelat på fyra regionala serier; Nord, Öst, Mellan och Sydväst.

  Fastställande av de regionala serierna kommer ske i augusti. Där efter kommer serieledarna påbörja arbetet med att kontakta lagen och schemalägga serierna. Alla matcher publiceras på svenskbandy.se, under ”Serier och Cuper”.

  Turnering- och eventkalender

  2022

  Augusti

  27–28 augusti Bandyforum Elit 2022 - Elittränarträff dam och herr

  September

  8–9 september, landslagssamling för U21 Herr och herrlandslaget, Uppsala

  9–11 september, landslagssamling för F17, U21 Dam och damlandslaget, Rättvik

  30 sept–2 oktober Svenska Cupen Herr, Lidköping

  Oktober

  8–9 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 1 (Edsbyn, Sandviken, Stockholm, Nässjö)

  14–16 oktober, Trenationsturnering, Nässjö, Sverige

  15–16 oktober, Svenska Cupen Dam slutspel, Sandviken

  15–16 oktober, Svenska Cupen Junior slutspel, Edsbyn

  22–23 oktober, Supercupen slutspel, Karlstad

  29–30 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 2 (Edsbyn, Stockholm, Vänersborg, Vetlanda)

  November

  23 november Arenadag 2022 - Bygg för framtiden! Örebro

  December

  2–3 december, landskamper Dam, Norge
  26–28 december Mini World Cup, Vetlanda

  Januari 2023

  20–21 januari, Trenationsturnering, Finland

  Fler datum kommer snart...


  Om SM-finalerna 2022

  #älskabandy

  Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
  Facebook Instagram

  Sponsorer