Såhär såg det ut senast Gripen tog emot Edsbyn i Elitserien, hösten 2016. Nu möts de båda lagen i höstens premiäromgång. Foto: Hans Löfgren

Här är spelschemat för Elitserien Herr 2022/2023

Det har gått knappt tre månader sedan Edsbyns IF fick jubla över sitt 13:e SM-guld på Studenternas IP i Uppsala och nu står det klart hur spelschemat ser ut för den stundande säsongen.

Elitserien Herr är, efter ett par pandemidrabbade säsonger, tillbaka på 14 lag och 26 omgångar. Under senvintern fick vi säga tack och på återseende till IFK Rättvik, IK Tellus och Örebro SK, och samtidigt välkomnades Gripen Trollhättan BK tillbaka till bandyns finrum för första gången sedan de senast tvingades lämna Elitserien i mars 2017.

Nu står det bland annat klart att de gulsvarta västgötarna kommer få inleda sitt nya elitserieäventyr med en hemmapremiär i Slättbergshallen mot de regerande svenska mästarna, Edsbyns IF.

Återgången till 14 lag och utsikten om en pandemifri säsong har resulterat i ett spelschema där en av fokuspunkterna varit att få varje omgång att sitta ihop så mycket som möjligt. Allt för att slippa bekymmer med haltande tabeller. Ett arbete som också lyckats sånär som på något enstaka undantag.

– Vi jobbade för sammanhängande omgångar redan i fjol, men då ställde pandemin till det för oss. Nu har vi, med något enstaka undantag, lyckats få till ett schema som möjliggör för våra supportrar att följa med i en tabell som inte haltar mer än nödvändigt och det blir givetvis roligare för oss alla, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

– Det har varit ett väldigt smidigt och bra arbete tillsammans med klubbarna för att få till ett så optimalt schema som möjligt för alla parter. Det blir, som alltid, ett givande och tagande i jakten på fler helger till bandy, men vi fortsätter också se ökade möjligheter att på sikt starta seriespelet tidigare tack vare den expansiva hallutvecklingen, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Nytt för säsongen 2022/23 är även att åttondelsfinalerna lämnar sitt tidigare format om dubbelmöten enligt den gamla UEFA-modellen och i stället övergår till att spelas i bäst av tre matcher. Dessutom arbetar Föreningen Svensk Elitbandy och dess klubbar på att det under varje vecka av säsongen kommer att spelas en så kallad ”familjematch” på någon av våra arenor. Detta med en gemensam profil och som en del i arbetet att locka flera barn och barnfamiljer till Elitserien.

– Sedan en tid tillbaka arbetar vi med ett publikrekryteringsprojekt som heter “1000- dagarsplanen” och den här satsningen är den del i det. Projektet går i stora drag ut på hur vi ska arbeta för att öka publiksiffror och engagemang runt våra matcher och den kanske största pusselbiten i det är just hur vi lockar nya generationer bandyfans till våra läktare, säger Per Selin

Så spelas Elitserien Herr 2022/2023:

Premiäromgången

Fredag 28 oktober:

AIK Bandy - Sandvikens AIK
Broberg/Söderhamn - Hammarby IF
Vetlanda BK - Bollnäs GIF
Villa Lidköping - IFK Motala
IFK Vänersborg - IK Sirius
Västerås SK - Frillesås BK

Lördag 29 oktober:

Gripen Trollhättan BK - Edsbyns IF

Annandagsmatcherna måndag 26 december:

AIK Bandy - IFK Motala
Bollnäs GIF - Edsbyns IF
Broberg/Söderhamn - Sandvikens AIK
IK Sirius - Hammarby IF
Vetlanda BK - Frillesås BK
IFK Vänersborg - Gripen Trollhättan BK
Västerås SK - Villa Lidköping BK

Se hela spelschemat för Elitserien Herr 2022/23 här >

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer