Krigslandskampen i bandy får minnessten utanför Stockholm stadion
Den 11 februari 1940 spelades en landskamp i bandy mellan Finland och Sverige på Stockholms Stadion. Det blev en historisk dag och händelse. Sedan 30 november 1939 var Finland i krig med Sovjetunionen. Finland kämpade tappert för att behålla sin självständighet. Och nu, mitt under brinnande krig hade Sverige, genom initiativtagaren Torsten Tegnér, inbjudit till landskamp.
Hela behållningen där devisen var Bruttot = Nettot, skulle tillfalla Finlands Röda kors. Alla fick betala 5 kronor i entré, till och med kung Gustaf V, stadionchefen, korvgubben och de svenska spelarna. De finska spelarna, som kom nära nog mangrant från fronten och fått permission för att spela, slapp betala. 475 000 kronor samlades in för att stötta Finland och i det fina avsnittet av serien Stopptid! kan du se mer av hur det såg ut på Stockholm stadion den dagen.
Och nu har alltså krigslandskampen och engagemanget uppmärksammats med en minnessten utanför Stockholm stadion.
Svenska Bandyförbundets sportchef Karin Torneklint var på plats med bland andra Anders Borgström, vars pappa var förbundskapten för det svenska landslaget under matchen mot Finland 1940.
Du kan hjälpa
Krig drabbar alla, inte minst barnen. Du kan göra skillnad! 5 kronor 1940 är, omräknat i dagens valutakurs, omkring 150 kronor. Svenska Bandyförbundet är stolt medlem i UNICEF Sverige och om du vill, kan du skänka motsvarande, det vill säga 150 kronor till UNICEF Sverige för att hjälpa barn som drabbas av krig.
Ge din gåva här (extern länk)
SCIF - Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande
2022 lanserade Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande tillsammans med Stockholms stad Walk of Fame för att hedra viktiga evenemang på Stockholms stadion genom att placera minnesstenar på trottoaren utanför stadion. Sedan tidigare finns 13 minnesstenar och nu ytterligare fyra.
Du kan läsa mer här (extern länk)
Foto: Jay Foster photography och SCIF