Fyra nya invalda i bandyns Hall of Fame
Leif Wasberg, Lena Larsson, Marcus Bergwall och Einar ”Linkan” Lindqvist. Där har ni de fyra nya invalda medlemmarna i svensk bandys Hall of Fame. – Det är en ära så stor att den inte går att beskriva med ord, säger Marcus Bergwall, invald som nummer 64.
För 13:e året i rad har juryn valt bland bandyspelare som betytt extra mycket för svensk bandy.
De flesta har nominerats för sin historiska betydelse, även om meriterna som bandyaktiva inte varit betydande. De utvalda namnen är i görligaste mån fördelade såväl geografiskt, tidsepokmässigt som på olika spelpositioner och funktioner.
Totalt har 64 fantastiska profiler valts in – inklusive årets fyra namn:
Leif Wasberg, Marcus Bergwall, Lena Larsson och Einar ”Linkan” Lindqvist.
Vi kan börja med den minst kände bandyspelaren bland årets invalda. Han är bortglömd av de flesta eftersom han var aktiv för 100 år sedan:
Einar ”Linkan” Lindqvist, anses vara en av landets bästa försvarsspelare genom tiderna. När ”Linkan” stod på topp kallades han ”Hela Sveriges Linkan”.
Einar Lindqvist vann åtta SM-finaler för IFK Uppsala, 1912-1920. Inklusive två omspel och en förlust (1921) spelade han elva finaler. Sin första final spelade han som 16-årig gymnasist i Uppsala högre allmänna läroverk, men vänsterbacken blev även historisk som ishockeyspelare. Han utsågs till lagkapten i svenska hockeylandslaget som spelade i OS 1920.
Leif Wasberg vann sitt första SM-guld för Broberg 1963 som 17-åring och blev en av svensk bandys bästa målskyttar under 60-talet. På 14 år hann han ta fyra SM-guld.
Totalt i sin karriär gjorde han 239 mål, varav 218 under 15 säsonger i Broberg – men inget i sina åtta SM-finaler.
– Jag spelade åtta SM-finaler men gjorde inte ett enda mål. Det kunde gräma mig lite i början, men inte nu, och jag fixade ändå några straffar, säger Leif Wasberg.
Så här känner han för att bli invald i bandyns Hall of Fame:
– Jag känner bara en så stor glädje. Ett fint kvitto på att man gjorde nåt bra i sin karriär. Samtidigt är det en stor överraskning. Jag har inte haft en tanke på att det skulle vara aktuellt.
Lena Larsson, Boltic och Västerstrand, var bara tio år när hon gjorde Boltics allra första dambandymål.
Den glimrande skridskotalangen från Karlstad spelade inte mindre än 16 SM-finaler - och tog guld i nio av dessa.
Hon fick avsluta sin långa karriär på bästa sätt: som 37-åring gjorde Lena det avgörande målet när Västerstrand besegrade AIK med 7-6 i finalen 2002.
Marcus Bergwall är en av Sveriges största försvarsgiganter med en lång och framgångsrik karriär. Han representerade nio olika klubbar totalt och har en diger meritlista innehållandes bland annat 140 landskamper för Sverige och fyra VM-guld.
Lesjöforssonen Marcus fick spela sju SM-finaler och lyckades knipa ett guld (med Boltic 1995). Han vann dessutom ett ryskt ligaguld med Dynamo Moskva.
– Att bli invald i Hall of Fame är en ära så stor att den inte går att beskriva med ord, säger Marcus Bergwall, som blir nummer 64 i bandyns Hall of Fame.
De invalda 2024:
Nr 61 Einar ”Linkan” Lindqvist
Nr 62 Leif Wasberg
Nr 63 Lena Larsson
Nr 64 Marcus Bergwall
Läs mer om nyinvalda och alla andra invalda i Svensk Bandys Hall of Fame här >>> https://bandynshalloffame.se/
Hall of Fame bildades 2012 med en tydlig agenda: att hedra profiler som lagt grunden och utvecklat vår kära sport.
Juryn består av Claes-G Bengtsson, Lars Östling, Stisse Åberg, Toni Andersson, Peter Axman och Anna-Maria Fredholm.
Samordnare av juryarbetet till bandyns Hall of Fame – Per Selin, ligachef i Föreningen Svensk Elitbandy.