Foto: Romus Ramström

Bandyfinalerna - Q & A med projektledningen

Anniela Forsell, VD på Svensk Bandyutveckling AB och projektledare för Bandyfinalerna, vad tar du främst med dig från årets finaler ur ett arrangörsperspektiv?

– Att det var fem fantastiska finaler ur ett sportsligt perspektiv. Många tyckte att det var de bästa seniorfinaler de någonsin sett. Riktigt bra is är en viktig förutsättning för att lagen ska kunna spela så fin och tekniskt avancerad bandy som i år. Det var en fantastisk akustik i arenan och riktigt bra stämning under finalerna.

Som arrangör ser vi många delar som vi kan utveckla och förbättra, men två av de viktigaste är eventområdena och logistiken för publik. Vi hade för långa köer till herrfinalen, vilket blev extra tråkigt för publiken på grund av snöovädret.

De officiella tittarsiffrorna från SVT från dam- och herrfinalen visar på en ökning från i fjol. Vad tänker du om det?

– Dam- och herrfinalen hade tillsammans en ökning på 38% vilket är fantastiska siffror! Det visar på ett stort bandyintresse i vårt land men också hur viktigt vårt samarbetsavtal med SVT är för att kunna sprida bandyn. Extra roligt att lagen bjöd på riktig bandypropaganda.

Läs mer om tittarsiffrorna → här

De har pågått en ganska livlig debatt om biljettpriserna – hur är din syn på den saken?

– Eftersom jag är ny inom bandyn, så har jag lyssnat på de som varit med länge. Slutsatsen inför finalerna 2024 var att eftersom klackbiljetterna nu var på långsidan (isf kortsidan i Uppsala), så fanns det inga sämre sektioner. Av den anledningen togs beslutet att låta klackbiljetterna ha samma pris som övrig ståplats, vilket är biljettpriser i samma nivå som på långsidan i Uppsala 2023. Men det har inkommit en del synpunkter gällande biljettpriserna, så det är något vi behöver utvärdera inför 2025.

Vad är nästa steg inför kommande års Bandyfinaler? Vad prioriterar du mest?

– Vi har gjort en gedigen utvärdering där vi har lyssnat in många olika grupper, fått in skriftlig feedback och även gjort en stor publikundersökning. Så min viktigaste uppgift blir att analysera detta tillsammans med Per Selin (Ligachef, FSE) - och därefter presentera för våra styrelser. I slutändan är det förbundets och FSE:s styrelser som är beslutsfattare.

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer