Villa försvarade titeln efter förlängningsdrama

Det krävdes förlängning och ett rejält drama, men tillslut lyckades Villa Lidköping BK försvara sin titel i U19 Nationell efter finalseger mot Vetlanda BK.

En högdramatisk bandydag i ABB Arena Syd nådde sin kulmen under fredagskvällen när Villa Lidköping BK och Vetlanda BK gjorde upp om mästartiteln i U19 Nationell. En final där Villa började bäst spelmässigt, men där Vetlanda fick utdelningen inledningsvis.

Smålänningarna hade spelat till sig en 2-0-ledning efter 20 minuter och fem minuter in i den andra halvleken visade resultattavlan hela 4-1 till de gulsvarta. Detta trots ett fortsatt spelmässigt övertag för västgötarna.

Utdelningen skulle dock komma för Villa och i den 68:e minuten hade Alfons Altersved, som var en av fyra spelare på isen som även figurerade i P17-finalen tidigare under fredagen, kvitterat till 4-4. Matchen var på väg mot förlängning, men i den 86:e minuten tilldelades Villa en straff. En chans som Jonathan Hyttinen tog tillvara på.

– Jag tänkte att jag skulle göra mål eftersom jag inte har missat [någon straff] den här säsongen. Jag hade bra tro på mig själv, säger finländaren.

Glädjen blev dock kortvarig, för i den 91:a minuten hittade Vetlanda en kvittering genom lagkapten Eric Jältborn och förlängningen var ett faktum.

Väl där blev den första halvleken mållös, men i inledningen av den andra ådrog sig Vetlanda två förödande utvisningar. Den sista av dessa resulterade i ännu en Villa-straff och återigen gled Jonathan Hyttinen fram till punkten. Den här gången med pressen av enorma gulddrömmar på sina axlar, men trots det lyckades han sätta straffen och skjuta SM-guldet till Lidköping.

– Visst är det press när det är sudden i finalen, men jag hade bra tro på mig själv och det var bra, säger han om guldstraffen.

Om matchen i sin helhet konstaterar Hyttinen:

– En final är alltid en final. Det var mycket nerver och jättemycket kamp. Det var inte så mycket "vanligt spel", utan allt stod på spel och alla var nervösa.

– Vi sa i halvtid att vi tyckte att vi hade kontroll, men vi måste göra mål. Jag kommer inte ihåg vad som hände sedan, men vi satte dit några bollar och fick energi av det. Det var det som gjorde att vi vann.

Hur SM-guldet ska firas tycktes inte vara helt klart, men enligt Jonathan Hyttinen var en sak säker.

– Vi ska fira jättemycket, säger han med ett stort leende.

Matchfakta SM-final U19 Nationell: Villa Lidköping BK - Vetlanda BK

Mål: 0-1 12' Ludvig Tejmark (Alex Gustavsson, hörna), 0-2 19' Noah Gummesson, 1-2 28' Gustaf Nilsson (Alfred Malm), 1-3 46' Noah Gummesson (Elias Norin), 1-4 51' David Jilderby (Ludvig Tejmark), 2-4 53' Gustaf Nilsson, 3-4 64' Självmål, 4-4 68' Alfons Altersved, 5-4 86' Jonathan Hyttinen (straff), 5-5 91' Eric Jältborn, 6-5 103' Jonathan Hyttinen (straff)

Hörnor: VLBK: 10 (0) VBK: 10 (1)

Utvisningar: VLBK: 1x10 min VBK: 4x10 min

Domare: Jonas Kandell

Publik: 2 343 personer (siffra för hela dagen), ABB Arena Syd, Västerås