Studentrekrytering kan bredda seniorbandyn

Damallsvenskan är i stora delar av vårt land både den näst högsta och den lägsta divisionen som finns för damerna att spela i. I år har glädjande nog Gripen/Höjden från Göteborg, Spånga/Bromsten från Stockholm och Gävleklubben Skutskärs IF tillkommit som nystartade lag i de allsvenska serierna. I alla tre lag finns spelare som parallellt med bandyn studerar, vilket ger en indikation på att studenter tycker det är viktigt att det finns klubbar som tar emot på och omkring studieorterna.

När Gripen/Höjden mötte Västerås SK i damernas södra allsvenska var tre studieorter representerade på planen. Trollhättan, Göteborg och Västerås. För att behålla den seniorbredd som finns och även växa på seniorsidan ser ledare i Gripen/Höjden och VSK rekryteringen av studenter som viktig. Många tar steget att flytta för studier någon gång i sina liv. För att få fler att spela bandy längre är det just vid flytten för studier som det blir viktigt att föreningarna ser till och har möjligheten att välkomna spelare i sin nya stad.

I södra allsvenskan har även Hammarby, Villa-Lidköping och Uppsala högskolor och universitet i sina städer. I norra serien finns studieorter som Sundsvall, Stockholm och Gävle representerade och förra året fanns även Umeå och Östersund.

- Med vårt nystartade lag ser vi till att möjligheten att spela seniorbandy på allsvensk nivå finns i våra två städer Trollhättan och Göteborg. Det är ju en första förutsättning, att det faktiskt finns ett allsvenskt lag att kunna spela i när man flyttar för studier. Genom detta ser vi till att bredda seniorbandyn i Sverige, säger Olof Fastén, lagledare i Höjden/Gripen.

- Vi får en del studenter till oss i VSK som kommer hit för studier, vilket så klart är väldigt positivt. Att vara bandyförening i en studentstad ger möjlighet till rekrytering men gör också att de som redan är hos oss och vill börja plugga kan göra det på hemmaplan och fortsätta med bandy, berättar VSK:s tränare Daniel Kolsmyr.

Studentturneringar möjligt nästa steg

Precis som studentföreningar på högskolor och universitetet skulle bandyföreningarna kunna vara en samlande punkt, även utanför isen för de bandyspelande studenterna. Idéerna kring arrangemang och sammankomster utanför isen är många och kan locka ännu fler, menar Daniel Kolsmyr.

- För att få en bredare seniorbandy behöver vi jobba med bredden hela vägen nerifrån på ett långsiktigt sätt. Men om vi fokuserar på just rekryteringen av studenter så tror jag att bandyn bör satsa på att arrangera studentturneringar. Kanske 7-mannaturnering över en natt eller liknande. Ett event som är roligt att uppleva tillsammans med sina studievänner. Då får vi studenterna att hitta till föreningen och det blir ett bra första möte med bandyhallen för att sedan ta steget till att börja spela, fortsätter Daniel.

- Jag tror att vikten av att umgås över laggränserna på alla bandycuper i ungdomsåren är jätteviktig. Det gör att man har en kontakt in sen när man byter stad och kan hitta sociala tryggheten i bandyn även efter flytten. Vi har många av våra tjejer som känner spelare från andra föreningar och förhoppningsvis kan det göra att de som eventuellt flyttar till Trollhättan eller Göteborg väljer att fortsätta med bandyn även i sin nya stad. Tryggheten när man söker upp en ny förening är så klart alltid viktig, säger Olof Fastén.

Är du student i ny stad och tidigare spelat bandy? Hör av dig till någon av våra damallsvenska föreningar.

---

Text: Thomas Gehöör

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer