Serieöversynen klar - så spelas förbundsserierna från säsongen 2025-2026

Arbetet med serieöversynen, som pågått sedan 2021, är nu klart och beslutat. Beslutet om att göra en serieöversyn togs av Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté (TK) under våren 2021 och omfattar i sin helhet samtliga serier som förbundet administrerar, det vill säga från U16 och F17 och upp till seniorserierna. Förändringar till säsongen 2025–2026 är bland andra att säsongsstarten tidigareläggs för Elitserien dam och herr. Även säsongsstarten för Bandyallsvenskan tidigareläggs och serien ändrar serieform till rak dubbelserie, med 14 lag. Besluten gällande serieöversynen betyder att säsongen 2024–2025 kommer innebära förändringar i upp- och nerflyttningar för att möjliggöra besluten i serieöversynen.

Den senaste serieöversynen gjordes 2014–2015 och tävlingskommittén beslutade därefter att serieöversyn skulle ske vart tredje år, om det fanns behov. Under våren 2021 tar TK därför beslut att en ny översyn ska göras med målet att se över seriestrukturen och genom den föreslå vad som är bäst för svensk bandy, i hela landet och på lång sikt. Svenska Bandyförbundets förbundsstyrelse har beslutat att genomföra de ändringar som serieöversynen föreslår.

– Nu är vi i mål med det viktiga arbetet med serieöversynen och vi har en bra känsla kring beslutet eftersom som arbetet är genomarbetat och väl förankrat ute bland föreningarna och våra intresseorganisationer. Hela bandysverige har fått vara med och säga sitt och det har underlättat för styrelsen att fatta beslut kring materialet. Det är alltid kul med förändring och särskilt när vi nu är övertygade om att det blir till det bättre, säger Gisela Stockhaus ordförande i Svenska Bandyförbundet.

    Processen från början till slut

    Arbetet inleddes med att en arbetsgrupp tillsätts med representanter från bland andra Svenska Bandyförbundets kansli, Allsvenska Serieföreningen och Svensk Elitbandy. I arbetet har det bland annat samlats in information via enkät med frågor gällande alla förbundsserier till samtliga föreningar. Efter en remissperiod, som pågick mellan januari och april 2022, har flera versioner av nya serier presenterats på föreningsinfo-delen av svenskbandy.se.

    Parallellt med detta arbete har det även vid olika tillfällen hållits öppna Teams-möten med kortare presentation och efterföljande frågestund. Därtill har Föreningen Svensk Elitbandy (FSE) och Allsvenska Serieföreningen (ASF) gjort egna förfrågningar angående nivå ett och två i serieöversynen.

    – Engagemanget bland Sveriges bandyföreningar har på flera håll varit väldigt stort. Det finns föreningar med stort intresse som har skickat in feedback och deltagit på teamsmöten flera gånger för att göra sin röst hörd, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

    – Och ju mer synpunkter vi fått in, desto tydligare har det blivit, hur oerhört komplext hela seriesystemet är och att vi aldrig kan göra samtliga föreningar och lag nöjda. Arbetsgruppen har vägt varje förslag noga och sett det utifrån flera perspektiv, med fokus på hela bandysverige och inte minst hur detta skall hålla över lång tid, avslutar Anna-Karin Larsson.

      Ändringar till säsongen 2025/2026

      Serieöversynen är nu, efter ett omfattande arbete och flera remissrundor, klar. Det som beslutats i serieöversynen kommer att gälla från och med säsongen 2025/2026 och innefattar bland annat att seriestarten för Elitserien dam och herr samt Bandyallsvenska tidigareläggs till vecka 40 för elitserien herr, samt vecka 42 för Elitserien dam och Bandyallsvenskan, det vill säga till de två första veckorna i oktober.

      Bandyallsvenskan går dessutom från 16 lag till 14 lag och ändrar därmed serieform, från två pooler till rak dubbelserie.

      Division 1 går från att vara en anmälningsserie med flexibelt antal lag till att bli en serie där lagen kvalificerar sig till, tre serier med 10 lag i varje, det vill säga 30 lag. Målet med ändringen är att få bättre kvalitet på serien och minska glappet mellan nivå 2 och 3 i seriepyramiden. Flickallsvenskan byter namn till F17 Nationell och sätter upp målet att till säsongen 25/26 spelas med 6–10 lag i vanlig serieform, alltså inte i poolformat. Vägen dit diskuteras med berörda föreningar, där tankar om hybridlösningar finns.


      Samtliga ändringar som beslutats i samband med serieöversynen finns på → svenskbandy.se/foreningsinfo

      Turnering- och eventkalender

      2024

      Mars

      15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

      21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

      22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

      2025

      Mars

      25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






      #älskabandy

      Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
      Facebook Instagram

      Sponsorer