Foto: Gert Holmér

Så spelas de olika seriekvalen

Under veckan, med start redan på tisdag den 28 februari, startar tre olika seriekval upp - kval till Elitserien herr, Elitserien dam och Bandyallsvenskan skall avgöra nästa säsongs lag till landets främsta serier på seniorsidan.

Under säsongen har det spelats totalt 176 matcher i Bandyallsvenskan, 112 matcher i Allsvenskan dam (fördelat på två serier) och hela 288 matcher i Division 1 (fördelat på tre serier) och det är efter många timmars träning, mil i buss och svettiga pass som vi nu står inför säsongens höjdpunkt för många av spelarna.

– Det har varit oerhört jämnt och helt öppet ända fram till slutomgången i flera av serierna, vilket är helt fantastiskt och något vi alltid hoppas på, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet. Nu kommer det bli fortsatt spännande i kvalen och inte minst goda chanser till storpublik på arenorna då flera närliggande lag möts i de olika kvalen.

    Elitseriekval dam

    Vinnarna i respektive Allsvenska serier kvalar om en direktplats till Elitserien säsongen 2023/2024 genom bäst av två matcher, enligt UEFA-modellen. Det lag som har högst snittpoäng börjar borta och avslutar hemma.

    I den norra gruppen är IFK Rättvik sedan ett par veckor redan klara seriesegrare efter 13 segrar och en förlust. Den södra gruppens segrare är Västerås SKs U-lag, vilket innebär att seriens två, Hammarby IF, kvalificerar sig för kvalet.

    – Det skulle vara väldigt bra för dambandyn i hela Dalarna om vi får ett elitlag att se upp till, samtidigt som det pratas om bandy i hela Rättvik för tillfället vilket gynnar vår förening med nya medlemmar, säger IFK Rättviks tränare Thomas Angatyr.

      Kvaldagar: 28 februari och 3 mars

      Fullständigt schema för matcherna finner ni här.

      Elitseriekval herr

      Bandyallsvenskans placeringar, under IFK Rättvik som säkrade seriesegern när två omgångar återstod, blev klart först i sista omgången, där Åby Tjureda och IFK Kungälv kvalificerade sig för Elitseriekval. Åby befäste sin andraplats genom ett oavgjort resultat mot IF Boltic och upp på en tredjeplats klättrade IFK Kungälv efter seger mot Örebro SK i absolut sista omgången, samtidigt som TB Västerås tappade en avgörande poäng mot Falu BS.

      Lag 12 och 13 i Elitserien, vilka är sedan tidigare klara Gripen Trollhättan BK och Frillesås Bandy, kvalar nu alltså mot lag 2 och 3 i Bandyallsvenskan. Kvalet spelas som en rak dubbelserie där placerat lag 1 och 2 spelar i Elitserien herr säsongen 2023/2024.

      – Att gå till kval och klara vår interna målsättning, med ett så ungt och till stora delar nytt lag, känns fantastiskt. Vi har blivit tryggare och tryggare i vårt spel och hittat mer rätt ju längre säsongen gått. Sedan har det givetvis spelats någon match där vi presterat mindre bra, men i många matcher, så som mot IFK Rättvik och Ljusdals BK för att nämna några, har vi spelat riktigt bra, säger Daniel Janlöv, lagledare i Åby/Tjureda IF.

      – Det ska bli spännande att mäta oss med Elitserielagen i kvalet. Vi kan spela helt avslappnat och bara njuta då det inte är någon som helst press på oss,avslutar Daniel Janlöv.

        Kvaldagar: 28 februari, 3 mars, 5 mars, 7 mars, 10 mars och 12 mars

        Fullständigt schema för matcherna finner ni här.

        Allsvenskt kval

        Åtta lag, fördelade på två geografiska grupper, spelar om fyra platser i Allsvenskan. Lag 14 och 15 från allsvenskan och lag 1 och 2 i varje division 1-serie. De två kvalgrupperna, nord och syd, spelas som raka dubbelserier där de två bäst placerade lagen i respektive serie spelar i Bandyallsvenskan säsongen 2022/23.

        Norra kvalgruppen: Lidköpings AIK, Gustavsbergs IF, Djurgårdens IF och Finspångs AIK.

        Fullständigt schema för matcherna i norra kvalgruppen finner ni här.

        Södra kvalgruppen: Surte BK, SK Höjden, Mölndal Bandy och Tranås BoIS

        Fullständigt schema för matcherna i södra kvalgruppen finner ni här.

        – Vi som förening lade en plan när vi åkte ur division 1 för några år sedan att bygga nytt, använda egna produkter och bygga underifrån. Vi är nu på nästa steg i vår plan, det vill säga att alltid ligga i toppen av division 1 och det har vi lyckats med, vilket vi tycker är fantastiskt, säger Peter Jansson, tränare i SK Höjden.

        – SK Höjden har sagt att alla som vill är välkomna att spela med oss. Det har gjort att vi har en bra stämning i klubben som gör det enkelt för killar och tjejer att komma in i lagen. Vi har nu en herrseniortrupp som har en fantastisk mix av egenfostrade killar och en bra bas av spelare som tillkommit med hög kompetens. Att då få spela ett kval är en fantastisk framgång för ett långsiktigt arbete, avslutar Peter Johansson.

          Kvaldagar: 1 mars, 3 mars, 5 mars, 8 mars, 10 mars och 12 mars



          Senast uppdaterad:

          Turnering- och eventkalender

          2024

          Mars

          15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

          21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

          22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

          2025

          Mars

          25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






          #älskabandy

          Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
          Facebook Instagram

          Sponsorer