Karla Thuresson Foto: VSK Bandy

Karla Thuresson är Årets Komet Dam inom svensk bandy

För trettonde året i rad delar Svenska Bandyförbundet ut priset Årets Komet. På damsidan går utmärkelsen till Karla Thuresson, Västerås SK.

Pristagaren utses av en jury och går till den spelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till så kallad "riktig lirare" och att hen uppträder som en stor idrottare både på och utanför planen.

Kanonsäsong i bagaget

Karla Thuresson kan lägga en fantastisk säsong bakom sig. Hon gjorde 26 mål på 14 matcher med sin tidigare klubb Skirö AIK. Kronan på verket var ett VM-guld i april tidigare i år.

Karla Thuresson, som i dagarna skrivit kontrakt med VSK Bandy, är inte bara Årets Junior Dam utan prisas nu dubbelt när hon även får utmärkelsen Årets Komet.

– Tack, det känns jättebra och roligt! Och det är roligt att folk gillar min spelstil och mitt sätt att spela bandy, säger Karla Thuresson.

– Jag tycker själv att jag har haft en säsong där jag har utvecklats på olika plan och tagit stora kliv i min roll som bandyspelare och utvecklat lite av de kvalitéerna som jag är sämre på och framförallt utnyttjat min skridskoåkning väldigt mycket, fortsätter Karla Thuresson.

I månadsskiftet mars / april spelade Karla Thuresson VM på hemmaplan i Åby där hon växt upp och där Åby /Tjureda IF är hennes moderklubb. Damlandslaget försvarade guldet från föregående år och Karla Thuresson fick vara med och lyfta bucklan på nytt.

– Det var otroligt kul. Det var en magisk vecka och det var ett skitroligt gäng att komma in in i. Det var ju bara min andra träff med damlandslaget och det var superkul att får göra det på hemmaplan, det gjorde extra stämning och mycket glädje, avslutar Karla Thuresson.

Juryns motivering:

"Årets komet, Karla Thuresson, har under denna säsong visat en stor utveckling och har blivit en av Sveriges bästa skridskoåkare. Med spelförståelse, fart, driv och en professionell inställning har hon höjt sig själv och höjer sina medspelare i klubblaget samt är en stor bidragande faktor till klubblagets uppåtkurva. Spelaren kommer ha en ljus framtid inom svensk bandy."

Intervju: Martin Gustafsson

Tidigare vinnare

2010-11 Erik Säfström, Sandvikens AIK
2011-12 Erik Pettersson, Sandvikens AIK
2012-13 Erik Persson, Edsbyns IF
2013-14 Adam Gilljam, Hammarby IF
2014-15 Joakim Svensk, Edsbyns IF
2015-16 Joakim Andersson, Vetlanda BK samt Matilda Plan, Västerås SK
2016-17 Ida Friman, Kareby IS samt Tuomas Määttä, Edsbyns IF
2017-18 Martin Karlsson, Villa Lidköping BK samt Agnes Ögren, Villa Lidköping BK
2018-19 Kajsa Ericsson, AIK samt Robin Öhrlund, IFK Vänersborg
2020-21 Isabelle Larsson, Västerås SK och Anton Andersson, IK Sirius
2021-22 Ellen Ahrnberg, AIK Bandy och Jesper Granqvist, Edsbyns IF

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer