SM-finalrepris väntar i Svenska Cupen - "Kommer krävas mer imorgon"

Under lördagen spelades även herrarnas semifinaler i Svenska Cupen och där blev det klart att det nu väntar en repris på vårens SM-final mellan Villa Lidköping och Västerås i cupfinalen.

I den första semifinalen fick Västerås en drömstart mot Vetlanda när Tobias Nyberg målade på sin gamla klubb redan i den fjärde matchminuten och sex minuter senare var det en annan före detta VBK:are, Martin Landströms, tur att hitta nätet. Duon låg sedan tillsammans bakom 3-0-målet innan Landström återigen fick näta fram till 4-0.

Vetlandas reducering strax innan pausvila hade kunnat vara av psykologisk vikt, men när de grönvita satte 5-1 direkt i inledningen av den andra akten var saken biff. VSK vann tillslut semifinalen med 8-3 och har därmed alltjämt chansen på sin första cuptitel sedan 2018.

– Vi kommer behöva hoppa upp något snäpp till jämfört med idag och vara lite aggressivare, lite tuffare. Det kommer nog krävas lite mer imorgon, tror jag, säger Martin Landström.

Matchfakta semifinal 1 Herr: Västerås SK - Vetlanda BK
Mål:
1-0 4' Tobias Nyberg, 2-0 10' Martin Landström (Oscar Gröhn), 3-0 17' Tobias Nyberg (Martin Landström, hörna), 4-0 29' Martin Landström (Viktor Spångberg), 4-1 45' Rauan Issalliyev (Filip Bringe), 5-1 47' Viktor Spångberg (Martin Landström), 6-1 55' Robin Andersson (Viktor Spångberg), 6-2 57' Joakim Carlström (Pontus Sjölund, hörna), 7-2 74' Daniel Johansson (Martin Landström), 8-2 81' Oskar Alfredsson (Max Mårtensson), 8-3 88' Vladimir In-Fa-Lin (Joakim Carlström)
Hörnor: VSK: 5 (1) VBK: 8 (1)
Utvisningar: VSK: - VBK: 2x10 min
Domare: Anders Berg
Publik: 1953 personer, Sparbanken Lidköping Arena (siffra för hela dagen)

Se highlights från matchen och hela intervjun med Martin Landström nedan:

I den andra semifinalen fick gästerna Edsbyn en drömstart via ett tidigt mål av Vadim Arkhipkin, men där tog det roliga slut för hälsingarna. De trippla regerande cupmästarna från "Lisch" skaffade sig snabbt ett stort spelövertag och efter dryga kvarten kom också utdelningen. Felix Pherson kvitterade först och satte senare även 3-1 och assisterade dessutom till 4-1 innan pausvilan. Utöver Phersons briljans visade även Martin Hammarberg (fd Johansson reds. anm.) att han plockat med sig den stora hörnkanonen till cuphelgen då han hittade nätet två gånger om.

Edsbyns hopp om en storstilad vändning i den andra halvleken blev inte heller den långlivad, för redan i den andra halvlekens andra minut kunde Christoffer Edlund sätta 5-1 efter en läcker framspelning av Joel Broberg. Målen fortsatte att ramla in i matchen, men Villa höll hela tiden en betryggande ledning och vann tillslut med 8-3. En vinst som gör att de nu ställs mot Västerås i en repris på förra säsongens SM-final. En final som VSK vann efter en dramatisk förlängning.

– Det blir kul att möta dem igen. Det blir alltid bra matcher. Det blir fartfyllt med mycket känslor och energi, så det ska bli kul, säger Villas Felix Pherson.

Matchfakta semifinal 2 Herr: Villa Lidköping BK - Edsbyns IF
Mål:
0-1 5' Vadim Arkhipkin (hörna), 1-1 17' Felix Pherson (Joel Broberg), 2-1 27' Martin Hammarberg (Erik Säfström, hörna), 3-1 36' Felix Pherson (hörna), 4-1 41' Martin Hammarberg (Felix Pherson, hörna), 5-1 47' Christoffer Edlund (Joel Broberg), 6-1 57' Martin Andreasson (hörna), 6-2 60' Oscar Wikblad, 6-3 61' Noa Djäkner (Ted Hedell), 7-3 63' Gustav Friman, 8-3 84' Erik Säfström (Petter Björling).
Hörnor: VLBK: 14 (4) EIF: 3 (1)
Utvisningar: VLBK: 1x10 min EIF: 4x10 min
Domare: Niclas Schultz