Finalklart på damsidan - VSK förlängde sviten

Det blev favoritfall direkt i finalspelet av Svenska Cupen Dam då de regerande mästarinnorna Villa Lidköping föll stort i semifinalen mot Västerås.

Efter tre raka cuptitlar sprang Villa Lidköping oväntat på ett oöverkomligt hinder i lördagens semifinal hemma i Sparbanken Lidköping Arena. Detta då ett smart Västerås SK utnyttjade hemmalagets misstag och gick upp i en klar och rättvis 4-0-ledning redan i första halvlek. De grönvita drog visserligen på sig flertalet utvisningar, men trots det och trots att Villa spelade upp sig i den andra halvleken så blev det aldrig någon reell fara på taket västmanländskorna. VSK vann matchen med 4-1 och är därmed klara för sin femte raka cupfinal på damsidan.

– Vi håller fokus, vi är här och vi gör det vi ska. Vi är otroligt bra där ute, säger den storspelande VSK-målvakten Petra Huhta.

Matchfakta semifinal 1 Dam: Villa Lidköping BK - Västerås SK
Mål:
0-1 6' Tova Grönoset (straff), 0-2 23' Galina Mikhaylova, 0-3 39' Karla Thuresson (straffretur), 0-4 40' Edit Ljung (Karla Thuresson), 1-4 60' Sanna Gustafsson (Agnes Ögren).
Hörnor: VLBK: 10 (0) VSK: 4 (0)
Utvisningar: VLBK: 3x10 min VSK: 3x10 min
Domare: Christoffer Aidesjö
Publik: 1953 personer, Sparbanken Lidköping Arena (siffra för hela dagen)

Se highlights från matchen och hela intervjun med Petra Huhta nedan:

I den andra semifinalen ställdes Sandvikens AIK mot Skirös dito och precis som många väntat sig så blev matchen Tilda Ströms show. Stjärnvärvningen från Villa Lidköping gav gästrikorna ledningen efter 23 minuters spel och slutade därefter inte göra mål. Redan när den första halvleken var över hade 21-åringen gjort fem mål och på egen hand sett till att resultattavlan visade 5-0.

Ström skulle hinna med ett sjätte mål i matchen innan även andra SAIK-spelare fick hamna i protokollet. Emma Ahlander och Nelly Hedlund såg nämligen till att semifinalen slutade hela 8-0 och nu väntar cupfinal mot Västerås. En speciell match för bland annat den tidigare VSK-spelaren Mathilda Eklund, som bytte grönvitt mot svartvitt inför den här säsongen.

– Det känns ju lite annorlunda, men vi mötte dem ju nyligen (i gruppspelet, där SAIK vann med 6-3 reds. anm.) så vi har ju fått ett litet smakprov. Nu ska vi bara möta dem igen och se hur det går. Det känns kul, säger Eklund.

Matchfakta semifinal 2 Dam: Sandvikens AIK - Skirö AIK
Mål:
1-0 23' Tilda Ström (Emma Ahlander), 2-0 32' Tilda Ström (Alida Zinkevitch), 3-0 38' Tilda Ström (Emma Ahlander), 4-0 40' Tilda Ström (Emma Ahlander), 5-0 42' Tilda Ström (Emelie Åkerlund), 6-0 59' Tilda Ström (Ebba Fridlund, MV), 7-0 71' Emma Ahlander (Amanda Vainio), 8-0 78' Nelly Hedlund (hörna).
Hörnor: SAIK: 9 (1) Skirö: 5 (0)
Utvisningar: SAIK: 3x10 min Skirö: 4x10 mini
Domare: Jacob Liljegren