Villa tog fjärde raka cuptiteln - "Lite extra prestige"

För fjärde året i rad heter vinnarna av Svenska Cupen Herr Villa Lidköping BK. Detta efter en stark finalseger mot Västerås SK med 5-3 under söndagen.

Jakten på det första cupguldet i Svenska Cupen Herrs nya format avgjordes under söndagen och det var de trippla regerande mästarna, Villa Lidköping, som fick en drömstart på SM-finalreprisen mot Västerås SK. Detta då Villas poängkung under helgen, Felix Pherson, hade hunnit göra både dubbla mål och en assist innan halvtimmen var spelad.

Vid det laget var dock även VSK på tavlan efter mål av talangen Oskar Alfredsson och strax därefter växte svenska mästarna ännu mer mentalt efter en imponerande straffräddning av landslagsmålvakten Henrik Kjellsson. 3-1 stod sig dock till pausvilan och summa summarum så var det klart rättvist då Villa stundtals imponerade stort spelmässigt.

Om den första halvleken bjöd på en drömstart för Villa så var det ingenting mot hur den andra akten startade. Redan efter tio sekunders spel hade Joel Broberg utökat Villa-ledningen, men även om de blåklädda fortsatte spela kontrollerat så gav VSK inte upp. Lidköpingssonen Tobias Nyberg reducerade till 4-2, men där tog det roliga tillslut slut för grönvitt. Christoffer Edlunds 5-2-mål, bara minuter efter reduceringen, visade sig bli spiken i kistan. Villa vann tillslut finalen med 5-3 och tog därmed sin fjärde raka cuptitel, den femte totalt. De blev därmed även först att vinna cupen i dess nya format.

– Det är väl lite extra prestige. Alla har ju plussat det här hela tiden (det nya formatet reds. anm.), så att kunna gå segrande ur den här cupen när alla tycker att den är bra gör väl att vi får sträcka på oss lite ytterligare, säger Villa-försvararen Martin Hammarberg med ett leende.

Om finalmatchen säger han följande:

– Det var lite skillnad mot tidigare år när vi har spelat 2x30 minuter. Det var väldigt, väldigt tungt att spela två 90-minutare, två dagar i rad, så vi fick ta ut oss.

– Vi visste att de kommer gå mycket, så vi skulle vara täta och kontra lite mer på dem och när de backade hem så mycket som de gjorde så hade vi tålamod. Vi rullade ut och kom till väldigt bra lägen många gånger under matchen.

Tidigare under söndagen besegrade Vetlanda BK Edsbyns IF i herrarnas placeringsmatch. Matchen slutade 6-2 till smålänningarna efter bland annat två viktiga mål av unge Vladimir In-Fa-Lin i ett avgörande skede av matchen. Tredjeplaceringen är Vetlandas bästa cupplacering genom tiderna.

Matchfakta Final Herr: Villa Lidköping BK - Västerås SK
Mål:
1-0 10' Felix Pherson (hörna), 2-0 14' Felix Pherson (Petter Björling), 2-1 24' Oskar Alfredsson (Tobias Nyberg), 3-1 28' Martin Hammarberg (Felix Pherson, hörna), 4-1 46' Joel Broberg (Erik Säfström), 4-2 65' Tobias Nyberg (Martin Landström), 5-2 68' Christoffer Edlund (Joel Broberg), 5-3 81' Martin Landström.
Hörnor: VLBK: 8 (2) VSK: 9 (0)
Utvisningar: VLBK: 2x10 min VSK: 3x10 min
Domare: Christoffer Aidesjö
Publik: 2 287 personer, Sparbanken Lidköping Arena (publiksiffra för hela dagen)

Se highlights från finalen och hela intervjun med Martin Hammarberg nedan:

Matchfakta Placeringsmatch Herr: Vetlanda BK - Edsbyns IF
Mål:
0-1 9' Marius Åström (Ted Hedell), 1-1 40' Emil Nordström (Pontus Blomberg, hörna), 2-1 57' Vladimir In-Fa-Lin, 3-1 63' Vladimir In-Fa-Lin (Emil Fedorov), 4-1 83' Rauan Issaliyev (Joakim Carlström), 4-2 85' Teemu Määttä, 5-2 92' Axel Ekholm (Pontus Blomberg), 6-2 94' Axel Ekholm (Joakim Carlström).
Hörnor: VBK: 7 (1) EIF: 11 (0)
Utvisningar: VBK: 2x10 min EIF: 1x10 min
Domare: Jacob Liljegren