Bandy till OS 2030 - offensivt arbete av Svenska Bandyförbundet pågår
Bandy är en OS-sport. Ja, du läste rätt. Det internationella bandyförbundet, Federation of International Bandy (FIB) är som förbund olympiskt och bandy är sedan 2004 en olympiskt erkänd sport. Det betyder bland annat att bandy är en kandidat för både sportprogrammet och tävlingsprogrammet i Vinter-OS. Men trots detta tävlar man inte i bandy i de olympiska vinterspelen. Det vill Svenska Bandyförbundet, tillsammans med Internationella Bandyförbundet ändra på.
OS och Paralympics 2024, 2026, 2028 och 2032 har redan fått sina värdstäder. Men spelen 2030 är ännu inte utdelade. Sedan en tid tillbaka använder Internationella Olympiska Kommittén en helt ny metod för att bestämma var spelen ska arrangeras. Det betyder i korta drag att stora OS-kampanjer tillhör historien.
Numera tillämpar IOK en trestegsprocess där beslut ska tas före sommaren om huruvida SOK ska gå vidare till den andra fasen, så kallade löpande dialog. SOK:s ordförande Hans von Uthmann skriver i ett mejl till Svenska Bandyförbundet att om dialogfasen nås, blir det också aktuellt att bredda samtalen och då blir det också självklart att föra en dialog med Svenska Bandyförbundet.
Världens näst största vintersport
Inte sällan nämns bandy i sammanhang där sporten beskrivs som liten med få utövare. Tittar man på rena siffror, och jämför med andra vintersporter sett till antal licensierade utövare, så kan man se att det inte stämmer. Visste du till exempel att bandy är världens nästa största vintersport? Det är bara hockeyn som är större. Bandy har, för att göra ytterligare en jämförelse, fler licensierade aktiva i både Sverige och världen än längdskidor och alpint tillsammans.
De krav som Internationella Olympiska Kommitteen ställer för att en idrott ska bli erkänd och upptagen som olympisk sport (vilket FIB och bandyn blev 2004) enligt IOK:s egna krav är:
- Ha ett Internationellt förbund
- Utövas av kvinnor och män
- Finnas på tre kontinenter och 25 nationer
- Arbeta aktivt med antidoping
- Ha potential för TV-exponering
- Arbeta aktivt med hållbarhet
- Potential att attrahera unga utövare och vara med i Youth Olympic Games
- Ha utövande kvinnor och män på högsta elitnivå
- Stå för de olympiska värdena- respekt, vänskap och excellens
När en sport har uppfyllt dessa krav kan den bli erkänd som en officiell gren för Vinter-OS och ansöka om att läggas till i OS-programmet.
2014 uppdaterade IOK den så kallade Olympic Charter (lagen) med Agenda2020 och i och med det finns numer inga obligatoriska sporter så kallade core sports. Efter varje genomfört OS ska en utvärdering (review) av sportens popularitet, genomförbarhet och ekonomiska faktorer genomföras En tävling som ska avgöra vilka sporter som ska in och vilka som åker ur, precis som i ett öppet seriesystem. Federation of International Bandy har gjort en review och där hamnar bandyn som nummer två efter ishockeyn.
Trots detta är bandyn är med på OS-programmet ännu. Det säger Hans Elis Johansson, styrelseledamot i Svenska Bandyförbundets förbundsstyrelse.
– Ja, det är märkligt att bandyn fortfarande hålls utanför de olympiska vinterspelen. På alla sätt uppfyller nämligen bandyn de krav som Internationella olympiska kommittén ställer och i den review, den tävling som ska avgöra vilka sporter som ska ta plats i OS-programmet, ligger FIB och bandyn långt före flera andra sporter som idag är med. Om FIB som stort behörigt förbund skulle väljas in i sportprogrammet blir Vinter-OS meritokratiskt, med det menas att de största vintersporterna är med. Så är det inte idag. Det vill vi gärna ändra på nu, säger Hans Elis Johansson.
Att som förbund bli invalda i sportprogrammet i OS innebär förutom alla andra fördelar, stora ekonomiska resurser från IOC för att utveckla sporten ytterligare. Att bandyn har kunnat växa så mycket utan att vara med i Vinter-OS är byggt på fantastiskt mycket frivilligt arbete med små ekonomiska medel.
Stort intresse för bandy internationellt
Blickar vi ut i världen kan vi se att 27 länder har förbund som är medlemmar i FIB. 23 länder har varit med och spelat Herr-VM, 14 länder har spelat Dam-VM. Det spelas bandy i Europa, Asien, Nordamerika och Afrika. Nederländerna, Ungern, Kina, Japan, Kazakstan, USA och Somalia för att nämna några länder. Det finns också ett stort intresse bland publik och tv-tittare att se bandy.
Bandy har deltagit i olympiska tävlingar bland annat Vinter-OS för ungdomar i Norge 2016 och Lausanne, Schweiz 2020.
Bandyn var också representerad under Universiaden Winter Games när den avgjordes i Krasnoyarsk i Ryssland 2019. Bandy var dessutom den sport som hade mest publik av alla. Universiaden eller Världsstudentspelen som den också kallas är ett av världens största internationellt sportevenemang.
Visste du att det finns en streamingkanal som heter Olympic Channel TV som drivs av Internationella olympiska kommittén? Den lanserades 2016 och har som syfte att upprätthålla intresset för den olympiska rörelsen året runt. Kanalen visar bland annat dokumentärer och annat innehåll som rör olympiska spelen, samt bevakning av evenemang inom olympisk sport utanför spelen.
När VM-finalerna från Växjö/Åby spelades den 2 april i år sändes matcherna i Olympic Channel. Bandy deltog dessutom i alla sju Nordiska Spel mellan 1901 och 1926, som var föregångaren till Vinter-OS.
– Det vi vet nu är att det pågår en förstudie som SOK, SPK och RF jobbar med inför ansökan som ska vara klar senast den 1 juli. Där har man valt att endast ta med sporter som har varit med i föregående Vinter-OS. SOK:s ordförande Hans von Uthmann har gett Svenska Bandyförbundet beskedet att bandyn kommer med i den efterföljande dialogfasen, fortsätter Hans Elis Johansson
– IOK:s President Thomas Bach säger i Agenda 2020 att varje olympiskt spel måste vara en autentisk återspegling av värdens kulturella, sociala, miljömässiga och sportsliga bakgrund. Om man ska följa Agenda 2020 är bandy med i Vinter-OS. Dessutom är bandyn redo, med nya fina hallar, publikintresse, funktionärer och spelare i världsklass. Det finns också stor chans till två olympiska guldmedaljer till en mycket låg kostnad, avslutar Hans Elis Johansson.