AIK Bandy flyttas ner från Elitserien – beslut från Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté

Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté har, utifrån gällande tävlingsbestämmelser, fattat beslut att nedgradera AIK Bandyförening till lägsta serien. Det innebär att AIK:s damlag inte bereds möjligheten till spel i Elitserien säsongen 2023/2024, utan som högst i Allsvenskan dam. Anledningen är bland annat och i huvudsak att föreningen inte lever upp till regelverket om goda ekonomiska förhållanden eftersom det återstår oreglerade avgifter för AIK Bandyföring samt, enligt bekräftade uppgifter, också förfallna skatter och avgifter till andra fordringsägare.

I november 2022 meddelade AIK Bandyförening att de drar sig ur Elitserien med sitt herrlag med omedelbar verkan och att klubben skulle genomgå en frivillig likvidation. Eftersom AIK Bandy som förening vid tillfället inte var försatt i konkurs, såg Tävlingskommittén inga omedelbara hinder att låta damlaget fortsätta sitt spel i Elitserien dam, säsongen 2022/2023.

Svenska Bandyförbundet har sedan i november arbetat intensivt med att samla in formell information kring AIK Bandy och dess uttalade likvidation, för att kunna fastställa om det finns stöd i tävlingsbestämmelserna för en fortsättning för föreningens damlag i Elitserien säsongen 2023/2024. Den information som efterfrågats har inte inkommit till Svenska Bandyförbundet.

Beslut fattat angående nedflyttning

Tävlingskommittén har med bakgrund av detta och att det återstår oreglerade avgifter för AIK Bandyförening samt, enligt bekräftade uppgifter, också förfallna skatter och avgifter till andra fordringsägare, nu fattat beslutet att nedgradera AIK Bandyförening till lägsta serien. Det innebär för AIK:s damlag att de ej bereds möjligheten till spel i Elitserien säsongen 2023/2024, utan som högst i Allsvenskan dam.

– Tävlingskommittén har till uppgift att säkerställa att Svenska Bandyförbundets tävlingsbestämmelser följs och i det här fallet går det inte att blunda för att det finns flera punkter, i kapitel 4, som AIK Bandy tyvärr inte efterföljt, och då måste vi agera, säger Michael Hillström, ordförande i Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté.

– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt för bandy i stort, men också för enskilda spelare som drabbas men vi har visat stort tålamod och måste nu agera i frågan inför kommande säsong och med hänsyn till alla som berörs, avslutar Michael Hillström.

Elitserien dam spelas med 10 lag, vilket betyder att det nu finns en vakans som Svenska Bandyförbundet behöver fylla. Den vakanta platsen har erbjudits till Hammarby IF, som förlorade elitseriekvalet mot IFK Rättvik i mars. Besked från Hammarby IF väntas inom kort.

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer