Foto: Romus Ramström / AIK Bandy

13 lag i Elitserien Herr efter AIKs avhopp – damlaget fortsätter spela

Med anledning av att AIK Bandy, den 2 november 2022, meddelade att verksamheten stoppas med omedelbar verkan har Svenska Bandyförbundets Tävlingskommitté nu tagit del av AIK Bandys beslut kring herr- och damlagets framtid, och fattat beslut om hur Elitserien herr respektive dam ska spelas.

Eftersom AIK Bandy som förening inte är försatt i konkurs, ser Tävlingskommittén inga omedelbara hinder att damlaget fortsätter sitt spel i Elitserien dam, säsongen 2022/2023. Matchen mellan AIK och Villa Lidköpings BK, som skulle ha spelats på lördag den 5 november, flyttas och spelas vid ett senare datum.

– Tävlingskommittén har i nuläget inga möjligheter att fatta beslut kring damverksamheten, förrän den eventuella likvidationen ger oss mer information. Vad det betyder är, att i nuläget spelar damlaget vidare som planerat, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig i Svenska Bandyförbundet.

– Det är viktigt för dambandyn i Sverige att Elitserien dam inte tappar något lag och att spelarna kan fullfölja sin säsong och fokusera på sitt spel, fortsätter Anna-Karin Larsson.

Så spelas Elitserien Herr

   Verksamheten på herrsidan i AIK bandy har däremot ställts in på elitnivå med omedelbar verkan, då den ekonomiska situationen visat sig ohållbar.

   Tävlingskommittén har, utifrån gällande tävlingsbestämmelser, ogiltigförklarat de poäng och målskillnad som hittills erövrats. Det betyder att matchen AIK – Sandvikens AIK stryks. Vid utträde ur seriespel följer också en straffavgift, motsvarande 1,5 serieavgift, vilket för Elitserien herr är 75 000 kronor. Elitserien herr kommer nu spelas med 13 lag, där AIK Bandy inte ersätts. I toppen kommer slutspelet spelas som planerat, lag 12 och 13 går, precis som tidigare, till kval. I botten görs skillnaden att inget lag lämnar serien direkt.

   Turnering- och eventkalender

   2024

   Mars

   15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

   21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

   22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

   2025

   Mars

   25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


   #älskabandy

   Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
   Facebook Instagram

   Sponsorer