Foto: Gert Holmér

VM-guld till Sverige i bandy - regerande världsmästarna försvarar titeln

verige vinner VM-guld för damer 2022 genom att besegra Norge i finalen med 12–0 (6–0). Sverige, som var storfavoriter till guldet inför turneringen, höll hela vägen, försvarar sin titel från Oslo 2020 och är därmed världsmästare för tionde gången.

Olle Wiberg, förbundskapten för det svenska damlandslaget, har tillsammans med ledarstaben och spelarna väntat på den här stunden. En väntan som stundtals inneburit en tuff resa, bland annat på grund av pandemin och att VM, som ursprungligen skulle ha spelats i Stockholm i januari, flyttades fram. Men nu, när guldmedaljerna hänger runt spelarnas halsar och guldhjälmarna är på, är det inget som Wiberg tänker på. Dagens finalmatch mot Norge visade ett svenskt topp-landslag som visste precis vad de skulle göra.

– Det var ganska lugnt under resans gång i och med att vi hade 6–0 i halvtid, men vi ville bjuda på bra bandy, vilket vi också gjorde. Jag tror att publiken, precis som jag, verkligen njöt av den här fina uppvisningen, säger Olle Wiberg.

Men det tog en dryg kvart in i matchen innan Olle Wiberg och hans team kunde andas ut. Norge bjöd på värdigt motstånd och lyckades hålla Sverige borta, ända tills lagkapten Matilda Svenler slog in Sveriges första mål, på hörna.

– Norge var bra, höll ihop det bra och hade fin energi i början. Vi fick inte riktigt grepp om dem och vi kände att det kunde bli jämnt, men sen fick vi det förlösande ett-noll målet som vi gör på hörna och då rinner vi i väg, och tar kanske också lite död på Norges energi, säger Olle Wiberg.

Slutet på en lysande karriär

Olle Wiberg har svårt att lyfta fram någon enskild spelares prestation som avgörande för vinsten i VM-finalen, då segern var en laginsats rakt igenom. Men en spelare anser han ändå förtjänar lite extra strålkastarljus den här dagen.

– Pernilla Elardt-Östh avslutar sin bandykarriär som målvakt i och med VM-finalmatchen. Hon gör det med ett par fantastiska räddningar, vilka betyder mycket för oss i början matchen. Det är en fantastisk karriär som tar slut idag och det är värt att lyfta fram, Säger Olle Wiberg.

Svenska truppens lagkapten, Matilda Svenler, gör som sagt Sveriges första mål i matchen och är mycket glad när matchen är slut.

– Ja, jag är så klart överlycklig och lättad. Det har varit hårt tryck på oss i veckan och slitna kroppar. Men vi gör det som folk förväntar sig att vi ska göra och det är superkul att få försvara det här guldet, säger Svenler.

– Innan matchen sa vi att det var viktigt att slå hål på Norge tidigt, på grund av att vi hade lite svårt för det mot dem i gruppspelet. Men efter att jag sätter första målet så rinner det iväg och vi gör sex mål i första och sex mål i andra halvlek. Vi spelar en fin bandy med varierat spel och mycket tålamod. Vi gör en jättebra match i nittio minuter, säger Matilda Svenler.

Stor betydelse för flick- och dambandyn

Flick- och dambandyn är på frammarsch i Sverige. Allt fler tjejer söker sig till bandyn och att unga blivande spelare har elitspelare och stjärnor att se upp till och inspireras av, är oerhört viktigt. Sveriges insats i Dam-VM 2022 är en betydelsefull del i framtidsbygget av svensk bandy.

- Jag tror att segern betyder väldigt mycket. Det är många ungdomar här och för dem är landslagstjejerna idolerna. Vi har sagt att vi vill ha nära till de unga utövarna och vi låter de till exempel vara med och fira i omklädningsrummet nu efteråt, så att de känner att de har något att sträva efter och att de också kan nå gult och blått, säger förbundskapten Olle Wiberg.

– Jag har ju gjort några mästerskap och jag har aldrig tidigare varit med om att det har varit så mycket folk som har varit så intresserade som på det här mästerskapet. Alla barn och ungdomar som är här, ja, hela Växjö och Åby visar sitt intresse för dambandyn, säger lagkapten Matilda Svenler som fick höja bucklan efter slutsignalen inne på Eriksson Arena i Åby.

– Jag är fantastisk stolt över att få vara en av ledarna i det här laget och att få bära bindeln. Glad, stolt och tacksam och hoppas att det blir en glad fest nu ikväll! säger Matilda Svenler och springer ut till de andra som är på väg att kröna VM-guldet med att bada i den närliggande sjön i Åby.

Slutresultat VM 2022:

Grupp A

1. Sverige

2. Norge

3. Finland

4. USA

Grupp B

1. Nederländerna

2. Storbritannien

3. Estland

4. Schweiz

Matchfakta:

Tid

Resultat

Händelse

Spelare

Lag

00:00

Matchen startar

16:55

1-0

Mål (hörna)

19. Matilda Svenler (C)
Assist: 9. Emelie Åkerlund

Sweden

21:39

2-0

Mål

20. Tilda Ström
Assist: 8. Moa Friman

Sweden

25:24

3-0

Mål

20. Tilda Ström
Assist: 11. Sanna Gustafsson

Sweden

26:12

4-0

Mål

8. Moa Friman
Assist: 7. Ida Friman

Sweden

37:12

5-0

Mål

20. Tilda Ström
Assist: 22. Lisa Östman

Sweden

39:42

Straff

Norway

40:09

Utv (Slag på skridskon) 10m

19. Matilda Svenler (C)

Sweden

42:43

6-0

Mål

20. Tilda Ström
Assist: 11. Sanna Gustafsson

Sweden

45:01

Första halvlek slutar

45:00

Andra halvlek startar

53:53

Lagvarning

Sweden

58:44

7-0

Mål

20. Tilda Ström

Sweden

70:50

8-0

Mål

17. Mathilda Eklund
Assist: 7. Ida Friman

Sweden

76:47

9-0

Mål (hörna)

9. Emelie Åkerlund
Assist: 19. Matilda Svenler (C)

Sweden

77:25

Timeout

Norway

78:50

Tilläggstid: 1,5 min

79:32

Utv (Slag på skridskon) 10m

16. Martine Krogsveen

Norway

84:19

10-0

Mål (Spelmål)

7. Ida Friman
Assist: 9. Emelie Åkerlund

Sweden

85:34

Tilläggstid: 0,5 min

89:57

11-0

Mål (hörna)

6. Emma Ahlander
Assist: 9. Emelie Åkerlund

Sweden

91:03

12-0

Mål

9. Emelie Åkerlund

Sweden

92:37

Matchen slut

-

Turnering- och eventkalender

2023

Augusti

September

Oktober

7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

November

December

2024

Januari

Februari
SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer