Sverige arrangerar landskamper i oktober – första för herrarna på tre år

Sverige och Finlands herrlandslag kommer, tillsammans med Sveriges U21 Herr, att mötas i Nässjö den 14–16 oktober. Landskamperna ersätter den tidigare Fyrnationsturneringen där Sverige, Norge, Finland och Ryssland brukade mötas.

Andra helgen i oktober blir första tillfället på nära tre år som det svenska herrlandslaget får mäta sig internationellt på isen. Det är Nässjö IF som tillsammans med Svenska Bandyförbundet arrangerar landskamperna för de svenska och finska herrlandslagen. Även den svenska U 21 Herr-truppen kommer att spela. U21 Herr-VM skulle ha spelats i finska Jyväskylä den 19 - 23 januari, men ställdes in på grund av pandemin.

Även herr-VM, som ursprungligen skulle ha spelats i ryska i Irkutsk oktober 2021, fick som bekant ställas in med anledning av Covid-19. Internationella bandyförbundet (FIB) beslutade då att turneringen skulle genomföras året efter, i oktober 2022, men på grund av Rysslands invasion av Ukraina beslutade Svenska Bandyförbundet att Sverige inte deltar.

Nu är det dock klart att tre landslagstrupper samlas i Nässjö 14 – 16 oktober. Mattias Sjöholm är ny förbundskapten för herrlandslaget sedan i juli i år och detta blir hans första landskamp tillsammans med en trupp som just nu håller på att formas.

– Nu ska vi titta på lite fler matcher och efter Svenska Cupen Herr i månadsskiftet september/oktober kommer vi att ha en trupp att presentera, säger Mattias Sjöholm.

– Det känns jättekul att börja spela landskamper igen. Det är viktigt att vi kommer i gång ur ett internationellt perspektiv och att det finns ett internationellt utbyte. Det finns så många duktiga spelare i Sverige och det ska bi intressant att ta ut en trupp. Vi har ju lite tid kvar att hålla koll på vissa spelare som kan vara aktuella, fortsätter Mattias Sjöholm.

  Mycket talang och hård konkurrens

  Nyligen samlades herrlandslaget på en landslagssamling i Uppsala. Då var även nytillträdde assisterande förbundskapten Mattias Rehnholm på plats.

  – Vi har diskuterat truppen tillsammans och det finns mycket talang bland spelarna och i klubbarna. Det kommer bli tufft att ta ut truppen. Det är benhård konkurrens men det är så det ska vara, det är eliten av eliten. Ribban är högt lagd från början och det är alla väl medvetna om. Men nu är det bra att vi kommer i gång så vi kan driva på utvecklingen, avslutar Mattias Sjöholm.

   Svenska Bandyförbundets landslagskommitté och ordförande Anders Bergström håller med Sjöholm och ser med glädje fram emot matcherna i Nässjö.

   – Ja, äntligen får vårt herrlandslag spela landskamper igen, säger Anders Bergström, ordförande i Svenska Bandyförbundets landslagskommitté. Det är ju snart 3 år sedan vi senast spelade och det var en Trenationersturnering i Finland i januari 2020. Killarna är taggade på att få komma ut på isen i sina blågula dräkter och vi ser fram emot detta med stor spänning, avslutar Anders Bergström.

    Turnering- och eventkalender

    2023

    Augusti

    September

    Oktober

    7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

    14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

    21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

    21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

    November

    December

    2024

    Januari

    Februari
    SM-finalerna 2023 Läs mer

    #älskabandy

    Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
    Facebook Instagram

    Sponsorer