Mattias Sjöholm Foto: Romus Ramström / Svenska Bandyförbundet

Mattias Sjöholm är ny förbundskapten för herrlandslaget

Mattias Sjöholm, nuvarande tränare i IFK Motala, är det svenska herrlandslagets nya förbundskapten. Kontraktet är skrivet på ett år och första landslagssamlingen är planerad till september 2022.

Mattias Sjöholm är född 1971 och började spela bandy i IFK Motala vid sju års ålder. Han är en av dem som spelat flest matcher för IFK Motala och har gjort 20 säsonger i elitserien.

Sjöholm går nu in på sin sjätte säsong som tränare i IFK Motala där han började sin tränarkarriär med att gå in som matchcoach det året som IFK Motala tog klivet från bandyallsvenskan upp i elitserien.

När Mattias Sjöholm fick frågan om att bli förbundskapten svarade han ja direkt.

– Ja, framför allt för att det är ett ärofyllt uppdrag och smickrande att få frågan. Sen är det en utmaning också och det är det som är roligt, säger Mattias Sjöholm.

– Jag kommer att köra på det spåret som jag tror på och så som jag har jobbat de senaste åren. Men i och med det här uppdraget får jag också chansen att påverka bandyn i stort. Det finns många idéer och tankar som jag vill prova tillsammans med en verksamhet och organisation som vill utvecklas och vill framåt, säger Sjöholm.

Laddar för spel

Herrlandslaget har inte spelat matcher under de två senaste åren på grund av pandemin. Mattias Sjöholm hoppas naturligtvis att mästerskap och landskamper nu ska bli av, men först ska han tillsätta sin ledarstab.

– Nu handlar det om att upprätta organisationen kring herrlandslaget och att hitta rätt personer till de olika rollerna. Sen får vi se framåt hur vi går vidare och hur vi planerar. Jag har ganska bra koll på spelarna i elitserien, tycker jag, eftersom jag ser de i spel hela tiden under säsong, säger Mattias Sjöholm.

Svenska Bandyförbundets sportchef, Karin Torneklint, är mycket nöjd över att kontraktet nu är klart med Mattias Sjöholm.

– Jag hoppas att vi tillsammans med Mattias kommer kunna utveckla herrbandyn internationellt och även vara drivande för hela bandyvärlden, då vi har en ny bandykarta att ta hänsyn till, säger Karin Torneklint, sportchef på Svenska Bandyförbundet.

- Jag är mycket glad över att vi har skrivit kontrakt med Mattias Sjöholm. Det är en spännande förbundskaptenslösning och Mattias som har gjort ett fantastiskt bra jobb med IFK Motala. Jag ser detta som en nystart på landslagsverksamheten för vårt herrlandslag, efter två inställda covid-säsonger, säger Anders Bergström, ordförande i landslagskommittén.

– Nu ska vi snabbt börja planera för höstens aktiviteter med förhoppning att den internationella kalendern också snart blir klar, avslutar Karin Torneklint.

Preliminär planering herrlandslaget 2022/23

  • September 2022 - Läger
  • Oktober 2022 - Internationell turnering i Sverige
  • Januari 2023 - Turnering i Finland
  • Mars 2023 - VM

Turnering- och eventkalender

2022

Augusti

27–28 augusti Bandyforum Elit 2022 - Elittränarträff dam och herr

September

8–9 september, landslagssamling för U21 Herr och herrlandslaget, Uppsala

9–11 september, landslagssamling för F17, U21 Dam och damlandslaget, Rättvik

30 sept–2 oktober Svenska Cupen Herr, Lidköping

Oktober

8–9 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 1 (Edsbyn, Sandviken, Stockholm, Nässjö)

14–16 oktober, Trenationsturnering, Nässjö, Sverige

15–16 oktober, Svenska Cupen Dam slutspel, Sandviken

15–16 oktober, Svenska Cupen Junior slutspel, Edsbyn

22–23 oktober, Supercupen slutspel, Karlstad

29–30 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 2 (Edsbyn, Stockholm, Vänersborg, Vetlanda)

November

23 november Arenadag 2022 - Bygg för framtiden! Örebro

December

2–3 december, landskamper Dam, Norge
26–28 december Mini World Cup, Vetlanda

Januari 2023

20–21 januari, Trenationsturnering, Finland

Fler datum kommer snart...


Om SM-finalerna 2022

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer