Stein Pedersen ny ordförande i internationella bandyförbundet FIB

Det internationella bandyförbundets (FIB) årliga kongress hölls den 28 oktober i Helsingfors, Finland. Den största frågan inför kongressen var om den ryska ordföranden Boris Skrynnik skulle lämna sin post, något som de flesta av medlemsförbunden krävde. Skrynnik meddelade också under kongressen att han avgår från sin tjänst. En enhällig kongress valde norrmannen Stein Pedersen i hans ställe. Boris Skrynnik har innehaft ordförandeposten sedan 2005.

Det internationella bandyförbundets (FIB) årliga kongress hölls den 28 oktober i Helsingfors, Finland. Den största frågan inför kongressen var om den ryska ordföranden Boris Skrynnik skulle lämna sin post, något som de flesta av medlemsförbunden krävde. Skrynnik meddelade också under kongressen att han avgår från sin tjänst. En enhällig kongress valde norrmannen Stein Pedersen i hans ställe.

Sverige har tillsammans med de andra nordiska medlemsländerna drivit frågan om ny ordförande i FIB med anledning av Rysslands invasion mot Ukraina. Nyvalde ordföranden Stein Pedersen har suttit i FIB:s styrelse sedan 2012.

Stein Pedersen Foto: Norska Bandyförbundet

Kongressen beslutade också att tillsätta en arbetsgrupp vars uppgift är att revidera FIB:s regler och kontrollera de ekonomiska förutsättningarna för att utveckla organisationen och den internationella tävlingsverksamheten.

– Det var en lugn kongress med ett utfall som gläder mig mycket, säger Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson, som var på plats i Helsingfors.

– Nu hoppas jag att den internationella bandyn kan komma i gång igen på riktigt och att den får utvecklas i en positiv riktning så att fler kan spela och njuta av bandy på absoluta toppnivå. Min förhoppning är också att vi nu ska kunna bygga vidare den internationella bandyn tillsammans med en stabil internationell paraplyorganisation, avslutar Pär Gustafsson.

  FIB:s mångårige generalsekreterare Bo Nyman hade på torsdagen meddelat styrelsen att han avgår från sin tjänst. FIB:s styrelse utsåg ungraren Attila Adamf till tillfällig generalsekreterare under övergångsperioden.

  Turnering- och eventkalender

  2023

  Oktober

  7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

  14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

  21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

  21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

  November

  December


  2024

  Januari

  19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

  19-21 januari P19-VM, Norge

  26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

  Februari

  Mars

  15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås


  SM-finalerna 2023 Läs mer

  #älskabandy

  Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
  Facebook Instagram

  Sponsorer