Foto: Event Sport

Ny typ av sarg - säkerhet och smidighet i fokus

Nu finns det en helt ny typ av sarg att beställa inför kommande säsong. Sargen har Svenska Bandyförbundet arbetat fram tillsammans med företaget Event Sport. Den nya sargen i skumgummi är tänkt att användas för spel fem mot fem och i alla former av träning både för barn, juniorer och seniorer och ska bland annat bidra till ett säkrare spel samt en smidigare lösning för tränare och ledare.

Den nya skumgummisargen har noga utvecklats för att klara spelet längs med sargerna och fogas lätt samman med kardborreband. Sargen levereras i förvaringsväskor som gör den lätt att packa upp och packa ner. Initiativtagare och drivande i arbetet är Alexander Mayborn, barn- och ungdomsansvarig på Svensk Bandyförbundet.

– Inspirationen kom från hockeyförbundet och den sarg som de tog fram för några år sedan. Alla vi som sysslar med bandy vet hur det sliter att flytta den tunga sargen vid varje träning. Du ska inte behöva lägga 20 minuter av 60 på att flytta sarg varje träning och dessutom äventyra din rygg. Därför ville vi ta fram något smidigare för tränarna. Med den nya sargen kan du dela av isen i tre delar på några minuter, något vi har ett stort behov av eftersom flera lag oftast delar på isytan under en träningstimma, säger Alexander Mayborn.

  Barnens säkerhet i fokus

  Den absolut viktigaste faktorn i arbetet med den nya sargen är säkerheten för barnen. Det ska vara så säkert som möjligt att spela bandy och med den nya sargen kan många onödiga skador undvikas.

  – Den stora skillnad från hockeyns sarg är att bandyns sarg erbjuder mer studs. Den är en aning hårdare, och det är för att bollen ska ha en så liknande bollbana som möjligt som vår nuvarande originalsarg, förklarar Mayborn.

  – Det är jätteroligt att Event Sport var så sugna på att hjälpa till att utveckla detta. Vi behöver röra oss framåt i utvecklingen och våga pröva nya saker, och då är det viktigt att vi tar hjälp av kunniga och nyfikna företagare vars hjärta klappar för bandy och som jobbar för att utveckla vår idrott. Sen ser vi även ett stort behov av att göra sargen för seniorspel säkrare också, och kanske är detta ett steg i den riktningen. Tanken är att testa den nya sargen under en träningsmatch nästa försäsong och sedan utvärdera och ta arbetet vidare. Vi måste våga testa nya saker, avslutar Alexander Mayborn.

   Läs mer om hur du beställer den nya sargen (pdf)

   Turnering- och eventkalender

   2023

   Augusti

   September

   Oktober

   7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

   14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

   21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

   21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

   November

   December

   2024

   Januari

   Februari
   SM-finalerna 2023 Läs mer

   #älskabandy

   Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
   Facebook Instagram

   Sponsorer