Johan Svedbom är Årets Eldsjäl

Johan Svedbom har utsetts till Årets Eldsjäl inom svensk bandy 2021/2022. Utmärkelsen delas ut av Svenska Bandyförbundet och har så gjorts sedan 1992. Utmärkelsen går till en person med stor entusiasm, förmågan att inspirera och med brinnande intresse för bandy. Johan Svedbom har allt det och mer därtill, anser juryn.

Johan Svedbom från Vetlanda har idrotten med sig från födseln. Pappa Åke bildade bandyföreningen Vetlanda BK och systern Kerstin vann guld i höjdhopp 1968 i junior-SM. För Johans egen del var det meningen att han, när tiden var inne, skulle ta över närmare 22 guldsmedsbutiker. Men så blev det inte. Han sålde affärerna under 80-talet och har i stället bland annat ägnat sig åt bandy och fotboll.

Upprätthåller statistikbanken

Johan Svedbom anses vara en mästare på statistik. Han summerar kontinuerligt varje spel­omgång för elitserierna och allsvenskan och bidrar med statistikdelen till Svenska Bandyförbundets verksamhetsberättelse samt den årliga summeringen kring landslagsverksamheten.

Han har varit projektledare för Vetlanda BKs statistik och verksamhetsberättelse i snart trettio år. Däremellan har han jobbat med jubileumsskrifter, promotat matchprogram, deltagit i utredningar och bidragit med statistikhjälp till bandyledare runt om i Sverige. Han har dessutom suttit i styrelsen eller som nu i suppleantrollen.

- Det är en stor ära att få denna utmärkelse, inte minst mot bakgrund av alla de ledarkrafter som finns i bandyleden, konstaterar en rörd Johan Svedbom.

Se tidigare vinnare i länken nedan.

---

Text: Curt Einarsson

Turnering- och eventkalender

2022

19 – 23 januari VM P21 i Finland (Sverige deltar ej)

21 – 23 januari 4-nationersturnering Herrar i Nässjö (inställd)

11 – 13 mars VM F17 i Lidköping

18 – 19 mars SM-finaler i Junior- Dam- och Herrbandy i Uppsala

23 – 27 mars VM Dam i Åby

26 – 27 mars Distriktlagsturnering Stockholm

1 – 3 april VM P19 i Katrineholm
Om SM-finalerna 2022

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier.
Facebook Instagram

Sponsorer