Foto: Villa Lidköping BK

Johan Sixtensson är Årets ledare inom svensk bandy

Efter fyra SM-finaler i rad och två vinster samt åtta framgångsrika tränarår i Villa Lidköping BK är det Johan Sixtenssons tur att röstas fram till Årets Ledare inom svensk bandy. Utmärkelsen delas ut av Svenska Bandyförbundet och har så gjorts sedan 1968.

Johan Sixtensson är huvudtränare för Villa Lidköping BKs herrlag. Sixtensson har varit i klubben under åtta tränarsäsonger och precis skrivit på för ytterligare två. Han har enligt juryn visat fingertoppkänsla under åren bland annat genom att släppa fram ungdomar som Melker Broberg (f-03), Alexander Härndahl (-02) och Alexander Karlgren (-01).

– Va? Vad kul! Det här var ju inget jag satt och väntade på, säger en klart överraskad Johan Sixtensson och skrattar till när Svenska Bandyförbundet ger honom det glädjande beskedet. Vi håller på och jobbar på inför den nya säsongen och det här var mer än oväntat. Men jättekul och det är ett fint sällskap att sälla sig till bland de tidigare pristagarna, säger Sixtensson.

Han beskriver sitt ledarskap som passionerat och engagerat. Han betonar att man inte kan ha bara ett ledarskap utan att man behöver vara anpassningsbar då människor är i ständig rörelse och att man som ledare således också behöver vara det. För Johan Sixtensson är relationsbyggandet grunden för ett gott ledarskap. Tillsammans med sina tränakollegor har han under en längre tid fått förmånen att forma och följa spelare och få gruppen att gå åt samma håll, något han uttrycker stor tacksamhet över.

Ögonblick att minnas

– SM-guldet för Villa Lidköpings herrar 2021 sticker ut. Då slog vi AIK och jag minns att det fanns en otrolig prestige under hela den säsongen. Det sättet vi tog oss an den finalen är jag stolt över och att få vinna den var fantastiskt. Men vardagen är ändå där jag trivs bäst. Det är där, när jag träffar min spelare och mina kollegor, jag hämtar energi, , säger Johan Sixtensson.

Anfallsspelaren Christoffer Edlund i Villa Lidköping BK, som denna säsong gjorde målrekord med 79 elitseriemål säger följande om sin tränare:

- Framför allt är han en bra ledare som är duktig på att styra gruppen åt samma håll. Han är noggrann lämnar inget åt slumpen och det visar han bland annat genom att ha bra rutiner som han följer oavsett motstånd, säger Christoffer Edlund.

– Man får sträcka på sig när en så bra spelare som Edlund som har haft så många tränare säger så värmade ord, avslutar Johan Sixtensson.


Vinnaren utses av de tidigare pristagarna som har röstningsrätt och där finns bland andra Michael Carlsson (2016), Johanna Petersson (2018), Magnus ”Kuben” Olsson (2020) Pär Beckne (2020) och Conny Gesar (2021).

----

Text: Curt Einarsson och Therése Eriksson

Turnering- och eventkalender

2022

Augusti

27–28 augusti Bandyforum Elit 2022 - Elittränarträff dam och herr

September

8–9 september, landslagssamling för U21 Herr och herrlandslaget, Uppsala

9–11 september, landslagssamling för F17, U21 Dam och damlandslaget, Rättvik

30 sept–2 oktober Svenska Cupen Herr, Lidköping

Oktober

8–9 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 1 (Edsbyn, Sandviken, Stockholm, Nässjö)

14–16 oktober, Trenationsturnering, Nässjö, Sverige

15–16 oktober, Svenska Cupen Dam slutspel, Sandviken

15–16 oktober, Svenska Cupen Junior slutspel, Edsbyn

22–23 oktober, Supercupen slutspel, Karlstad

29–30 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 2 (Edsbyn, Stockholm, Vänersborg, Vetlanda)

November

23 november Arenadag 2022 - Bygg för framtiden! Örebro

December

2–3 december, landskamper Dam, Norge
26–28 december Mini World Cup, Vetlanda

Januari 2023

20–21 januari, Trenationsturnering, Finland

Fler datum kommer snart...


Om SM-finalerna 2022

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer