Foto: Romus Ramström

Landskamper kompenserar inställda mästerskap - P17 möter Finland

Det står nu klart att Sveriges P17-landslag ska spela internationella matcher mot Finland. Efter framflyttad och senare inställd VM-turnering får killarna äntligen komma ut på isen och mäta sig mot ett annan nation. Matcherna kommer att spelas i samband med P19-VM i Katrineholm 1-3 april.

Det har under en längre tid förts samtal med Finland om att nationerna skulle kunna mötas i ett par landskamper och nu kommer det att genomföras i samband med P19-VM. P17-truppen skulle ha spelat VM i Kemerovo, Ryssland i januari men turneringen blev framflyttad till mars på grund av Covid-19. Därefter invaderade Ryssland Ukraina vilket Svenska Bandyförbundet tog tydligt avstånd från genom att meddela att Sverige inte kommer att delta i några mästerskap i Ryssland.

För Svenska Bandyförbundets landslagskommitté har målet, i kölvattnet av pandemin och kriget i Ukraina, varit att försöka kompensera inställda mästerskap med landskamper.

– P17 killarna får äntligen en möjlighet att spela landskamper efter två inställda VM turneringar. Att få samlas tillsammans med Sveriges bästa 17-åringar, träna och spela mot annan nations bästa, är en viktig utveckling för alla elitsatsande ungdomar, säger Anders Bergström, ordförande i Svenska Bandyförbundets landslagskommitté.

– Flera av dessa killar står idag och väljer mellan bandysporten eller annan idrott som dom vill satsa på och då är en strategi vi har att hitta ett internationellt upplägg som stimulerar bandyungdomar i alla länder och att välja bandy som sin sport. Utan internationella mästerskap och utbyten med andra nationer blir det svårt att locka de bästa talangerna att välja bandyn, säger Anders Bergström.

    Truppen som ska möta Finland kommer att tillkännages inom kort.

    Spelschema P19 VM i Katrineholm

    Fredag 1 april

    10.00 Sverige - Norge
    14.00 Finland - Sverige
    16.00 Sverige P17 - Finland P17
    19.00 Norge - Finland

    Lördag 2 april

    09.00 Finland - Norge
    11.00 Sverige P17 - Finland P17
    14.00 Finland - Sverige
    18.00 Sverige - Norge

    Söndag 3 april

    09.00 Lag 3 - Sverige P17
    12.00 FINAL

    Turnering- och eventkalender

    2024

    Mars

    15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

    21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

    22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

    2025

    Mars

    25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






    #älskabandy

    Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
    Facebook Instagram

    Sponsorer