Foto: Romus Ramström

Landskamper kompenserar inställda mästerskap - P17 möter Finland

Det står nu klart att Sveriges P17-landslag ska spela internationella matcher mot Finland. Efter framflyttad och senare inställd VM-turnering får killarna äntligen komma ut på isen och mäta sig mot ett annan nation. Matcherna kommer att spelas i samband med P19-VM i Katrineholm 1-3 april.

Det har under en längre tid förts samtal med Finland om att nationerna skulle kunna mötas i ett par landskamper och nu kommer det att genomföras i samband med P19-VM. P17-truppen skulle ha spelat VM i Kemerovo, Ryssland i januari men turneringen blev framflyttad till mars på grund av Covid-19. Därefter invaderade Ryssland Ukraina vilket Svenska Bandyförbundet tog tydligt avstånd från genom att meddela att Sverige inte kommer att delta i några mästerskap i Ryssland.

För Svenska Bandyförbundets landslagskommitté har målet, i kölvattnet av pandemin och kriget i Ukraina, varit att försöka kompensera inställda mästerskap med landskamper.

– P17 killarna får äntligen en möjlighet att spela landskamper efter två inställda VM turneringar. Att få samlas tillsammans med Sveriges bästa 17-åringar, träna och spela mot annan nations bästa, är en viktig utveckling för alla elitsatsande ungdomar, säger Anders Bergström, ordförande i Svenska Bandyförbundets landslagskommitté.

– Flera av dessa killar står idag och väljer mellan bandysporten eller annan idrott som dom vill satsa på och då är en strategi vi har att hitta ett internationellt upplägg som stimulerar bandyungdomar i alla länder och att välja bandy som sin sport. Utan internationella mästerskap och utbyten med andra nationer blir det svårt att locka de bästa talangerna att välja bandyn, säger Anders Bergström.

  Truppen som ska möta Finland kommer att tillkännages inom kort.

  Spelschema P19 VM i Katrineholm

  Fredag 1 april

  10.00 Sverige - Norge
  14.00 Finland - Sverige
  16.00 Sverige P17 - Finland P17
  19.00 Norge - Finland

  Lördag 2 april

  09.00 Finland - Norge
  11.00 Sverige P17 - Finland P17
  14.00 Finland - Sverige
  18.00 Sverige - Norge

  Söndag 3 april

  09.00 Lag 3 - Sverige P17
  12.00 FINAL

  Turnering- och eventkalender

  2024

  Mars

  15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

  21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

  22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

  2025

  Mars

  25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


  #älskabandy

  Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
  Facebook Instagram

  Sponsorer