Foto: Romus Ramström

Herr-VM i bandy kan spelas i Sverige 2023

Sverige kan komma att stå som arrangör för nästa herr-VM. Svenska Bandyförbundet har, med godkännande av internationella bandyförbundet, Federation of International Bandy (FIB), idag den 23 september skickat ut en intresseanmälan till de sju internationella förbunden som är kvalificerade till A-gruppen om att delta i en VM-turnering för herrar i Sverige 2023.

Med anledning av Covid-19 och det pågående kriget i Ukraina har den internationella herrbandyn legat i träda sedan 2019. Tidigare planerade VM-turneringar i Ryssland flyttades på grund av pandemin och i och med Rysslands invasion av Ukraina anser Svenska Bandyförbundet att spel på rysk mark med Ryssland som deltagare eller arrangör är otänkbart.

Därför har Svenska Bandyförbundet erbjudit sig att, om intresse och förutsättningar finns, arrangera VM för herrar under 2023.

Inbjudan går till Finland, Norge, Kazakstan, USA, Tyskland samt även Estland och Ungern som kvalificerat sig till A-gruppen i samband med senaste VM-turneringen 2019. Inbjudan skickas inte till det ryska förbundet.

– Det är otroligt viktigt för Svenska Bandyförbundet och svensk bandy i stort att den internationella bandyn fortsatt kan bedrivas och utvecklas. Sverige behöver nu gå i bräschen för att framledes få till mästerskap på alla nivåer - för tjejer och killar. Med detta hoppas vi att vi skickar vi en tydlig signal om att vi jobbar för framtidens bandy trots det oroliga världsläge som råder just nu, säger generalsekreterare Pär Gustafsson.

  Turnering- och eventkalender

  2023

  Oktober

  7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

  14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

  21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

  21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

  November

  December


  2024

  Januari

  19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

  19-21 januari P19-VM, Norge

  26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

  Februari

  Mars

  15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås


  SM-finalerna 2023 Läs mer

  #älskabandy

  Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
  Facebook Instagram

  Sponsorer