Foto: Kenta Jönsson/bollnasbandy.se

Beslut om komprimerat elitseriekval överklagat - återgår till ordinarie form

I slutet av januari fattade Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté beslut om att elitseriekvalet och slutspel för Elitserien herr skulle ändras. Det innebar en tillfällig förändring av kvalet gällande säsongen 2021/2022, för att anpassas till en komprimerad säsongsplan, då bandyallsvenskans sista omgång flyttats fram en vecka.

Med anledning av beslutet mottog styrelsen en överklagan från fyra allsvenska föreningar där de begärde en återgång till ordinarie kvalspel. Klubbarna hänvisade bland annat till att restriktionerna kring pandemin mycket snart var på väg att tas bort och att de ansåg det fanns tillräckligt med tid att spela kvalet enligt ordinarie serieform.

Föreningarnas överklagan remitterades från styrelsen till Tävlingskommittén för behandling i samband med kommitténs ordinarie möte den 15 februari. Tävlingskommittén fattade där beslut om att bifalla föreningarna överklagan gällande kval till Elitserien och därmed återgå till ordinarie kval enligt tävlingsbestämmelserna.

– Med anledning av att förutsättningarna förändrats drastiskt sen föregående beslut, det vill säga genom att pandemirestriktionerna är hävda, så fanns en möjlighet att återgå till ordinarie kvalspel. Detta var dock inte ett enkelt beslut då Tävlingskommittén har ett helhetsansvar för tävlingsverksamheten att ta hänsyn till, säger Michael Hillström, ordförande i Tävlingskommittén.

– Kvalet genomförs nu i kompakt form med spel varannan dag där vi hoppas på ett spännande kval som drar publik till våra arenor, avslutar Michael Hillström.

  Så spelas Elitseriekvalet

  Lag 12 och 13 i Elitserien herr kvalar mot lag 2 och 3 i Bandyallsvenskan och spelas som rak dubbelserie där placerat lag 1 och 2 spelar i Elitserien herr säsongen 2022/2023.

  Speldagar

  7 mars
  9 mars
  11 mars
  13 mars
  15 mars
  17 mars

  Turnering- och eventkalender

  2024

  Mars

  15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

  21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

  22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

  2025

  Mars

  25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


  #älskabandy

  Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
  Facebook Instagram

  Sponsorer