Foto: Jörgen Hjerpe

Beslut om förändrat kval till Bandyallsvenskan överklagat - återgår till ordinarie form

I slutet av januari fattade Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté beslut om att kvalet till Bandyallsvenskan för herrar skulle ändras. Det innebar en tillfällig förändring av kvalet gällande säsongen 2021/2022, för att anpassas till en komprimerad säsongsplan, då Bandyallsvenskans sista omgång flyttats fram en vecka. Med anledning av beslutet mottog styrelsen en överklagan från fem allsvenska föreningar där de begärde en återgång till ordinarie kvalspel. Överklagan har nu bifallits.

De överklagande klubbarna hänvisade bland annat till att alla kvarvarande tävlingar, som slutspel Elitserien herr samt kval till Elitserien herr, har ändrats på grund av Covid-19 men sedan återgått till ordinarie utförande, förutom kval till Bandyallsvenskan. Dessutom pekade klubbarna på att en omgjord tävlingsform där division1-lag gynnas med dubbla chanser till avancemang, bara kan accepteras med undantag för Covid-19, vilket nu är borttaget. Föreningarnas överklagan remitterades från styrelsen till Tävlingskommittén för behandling, vilket Tävlingskommittén snabbehandlade den 22 februari.

Tävlingskommittén bifaller överklagan

Tävlingskommittén fattade där beslut om att bifalla föreningarnas överklagan gällande kval till Bandyallsvenskan och därmed återgå till ordinarie kval enligt tävlingsbestämmelserna.

– Parallellt med en återgång till ordinarie tävlingsbestämmelser och att pandemirestriktionerna är borttagna gjordes en grundlig konsekvensanalys för att säkerställa ett sportsligt och intressant kval för alla inblandade. Underlaget gjorde att vi kom fram till att bifalla överklagan och att möjligheten fanns att återgå till ordinarie kval, säger Michael Hillström, Tävlingskommitténs ordförande.

– Kvalet kommer nu att genomföras med spel varannan dag där vi hoppas på spännande matcher och mycket publik, avslutar Michael Hillström.

Så spelas kvalet till Bandyallsvenskan

Lag 11 och 12 i Bandyallsvenskan herr kvalar mot vinnarna i de fyra division 1-serierna. De båda allsvenska lagen spelar i varsin kvalgrupp och division 1-lagen placeras utifrån geografi i de båda grupperna; Nord och Syd. Spelas som rak dubbelserie.

Speldagar

Kvalet inleds den 5 mars med att division 1-lagen möts i första omgången.

5, 7, 9, 11, 13 och 15 mars.Turnering- och eventkalender

2022

19 – 23 januari VM P21 i Finland (Sverige deltar ej)

21 – 23 januari 4-nationersturnering Herrar i Nässjö (inställd)

11 – 13 mars VM F17 i Lidköping

18 – 19 mars SM-finaler i Junior- Dam- och Herrbandy i Uppsala

23 – 27 mars VM Dam i Åby

26 – 27 mars Distriktlagsturnering Stockholm

1 – 3 april VM P19 i Katrineholm
Om SM-finalerna 2022

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier.
Facebook Instagram

Sponsorer