Foto: Pär Gustafsson

Årets skyttekung Christoffer Edlund skänker prispengar till Villa Lidköping BKs ungdomsverksamhet

Christoffer Edlund från Villa Lidköping BK är Årets Skyttekung 2021/2022. Edlund får utmärkelsen för nionde gången och gjorde 79 mål på 29 matcher under säsongen. Nytt för i år är att Årets Skyttekung även får ta emot Hejapriset som delas ut i samarbete med initiativet Tillsammans för fler i rörelse. Prispengarna från Hejapriset har Edlund valt att ge till hemmaklubbens ungdomsverksamhet.

– Två av mina tre pojkar är delaktiga i föreningen och spelar i ungdomslagen, och jag tycker att Villa bedriver ungdomsverksamheten på ett helt fantastiskt sätt. Sen verkar jag själv i föreningen så det känns bra att skänka vidare de pengarna till Villa, säger Christoffer Edlund.

Christoffer Edlund är en utpräglad målskytt och med sina nio skyttekungstitlar i ryggen råder det ingen tvekan om den saken. För att nå dit har han under åren både jobbat med personliga mål och att försöka möta andras förväntningar. Det sistnämnda kan för vissa verka vara en omöjlig uppgift, men för Edlund har den strategin fungerat bra.

– Mitt mål är att jag ska vara så bra tränad som möjligt. Är jag det då vet jag att jag ger mig själv möjligheten att prestera under en hel säsong. Vad gäller antal mål så har jag ingen exakt siffra för var jag vill hamna, utan tar snarare match för match. Jag ser till att vara bidragande, både genom att göra mål, men framför allt att bidra med det som mina lagkamrater och mina ledare kräver av mig, säger Edlund.

– Det har funkar bra för mig hittills och ett bevis på det är ju att jag har gjort mycket mål genom hela karriären. Och jag kommer fortsätta på den linjen det vill säga att fortsätta vara så bidragande som möjligt till den dagen jag slutar, fortsätter Christoffer Edlund.

– Men det är klart. Det finns till exempel rekordet med tusen gjorda mål i elitserien i bandy som ingen gjort tidigare, det skulle vara häftigt att nå.

Kämpar tills domaren blåser av

Av alla de drag som särskiljer Edlund är hans kämpaglöd ett. Matchen är inte slut förrän domaren blåser av, anser Edlund, oavsett hur många mål laget leder med.

– Hungern att göra mål har alltid funnit inom mig, att aldrig vara nöjd, att vilja bidra mer. Sen finns en annan aspekt och det är en publikfråga. Vi har en produkt som vi ska sälja in hos publiken och i vissa fall TV-tittarna. Där vill jag göra mitt allra bästa tills domaren blåser av.

Prispengarna skänker Christoffer Edlund som sagt till ungdomsverksamheten i Villa Lidköping BK och passar även på att skicka med sin två främsta råd till de unga spelarna:

– Allt handlar om att ha roligt, det är nummer ett. Man ska ha roligt med sin kompisar ochdet ska vara roligt att träna och spela match.

– Nummer två är att man ska lära sig att träna. När man väl kommer till en ålder när man väljer att specialisera sig på själva idrotten, då är rådet att lära sig att träna lite mer än man gjorde innan. Att lägga några mer timmar än man tror at man egentligen behöver. Det handlar om att utveckla sig hela tiden och det inns inga genvägar. Och träningen blir rolig om du trivs i laget och med dina kompisar, avslutar Christoffer Edlund.

Tillsammans för fler i rörelse drivs sedan våren 2017 gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

Läs mer om Tillsammans för fler i rörelse.

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer